„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy ára volt az uniós költségvetés elfogadásának

24/12/2020 08:19

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Magyar Bálint volt oktatási miniszter és Madlovics Bálint, a Demokrácia Intézet kutatója szerint az valóban örvendetes, hogy az unió megoldást talált pénzügyi tervezetei elfogadására, de ennek az volt az ára, hogy zsarolókkal is tárgyalnia kellett. A Project Syndicate folyóiratban megjelent cikkben arra hívják fel a figyelmet, hogy az unión belül is szankcionálni kell a korrupt politikusokat. A Bulwark elemző portál szerint mintha lábon lőtte volna magát a magyar önkényúr azzal, hogy széleskörű összefogásra kényszerítette az ellenzéket. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2020. december 24. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.12.24.)
05:23
00:00

Azok után, hogy Angela Merkel meggyőzte a magyar és a lengyel kormányfőket vétójuk feladásáról, az Unió nem mondhatja többé, hogy zsarolókkal nem tárgyal – írja Magyar Bálint volt oktatási miniszter és Madlovics Bálint, a Demokrácia Intézet kutatója a Project Syndicate amerikai politikai folyóiratban. Ahol egyébként Soros György is publikál, de ahol nem engedték meg Orbán Viktornak, hogy publikáljon. Ugyan részletek nem szivárogtak ki a háttérben zajló tárgyalásokról, mindenesetre érdekes, ki milyen következtetést vont le a megegyezésről. A szerzők valóban nagyra értékelik a vétó elhárítását, azonban azt állítják, a háttéralku miatt mégiscsak sérült az uniós blokk meghatározó értékrendje és annak életben maradása hosszú távon. Az eddigi gyakorlat pedig arra enged következtetni, már ami a költségvetésre vonatkozik, hogy az áldozatot bünteti a rendszer, ahelyett hogy felszámolná Orbán és haverjai korrupt ügyeit. Nem fog változni a helyzet. Orbán Magyarországa maffiaállam, bűnszervezet módjára működik. S a rendszer mindaddig stabilan fog működni, amíg az egyéni felelősségre vonás módszerét meg nem találja Brüsszel.

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor miniszterelnök és Mateu
 
Orbán Viktor munkavacsorán
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
 

A szerzők felhívják a figyelmet többek között arra, hogy amikor sikerült a 2000 milliárd eurós költségvetésben megegyezni, épp azon a napon a versenyhivatal engedélye nélkül született meg három bank összevonásával egy óriás bank, aminek egyrészt nemzetstratégiai jelentősége van, másrészt annak a Mészáros Lőrincnek sikerült átjátszani, aki az uniós pénzek legnagyobb haszonélvezője. A rendszert csak úgy lehet felszámolni, ha Brüsszel az ún. Magnyitszkij-törvényt nem csak a határon kívül, hanem az unión belül a saját korrupt politikusaira is alkalmazza az uniós ügyészség intézményének bevonásával. (Szerkesztőségi kiegészítés: A törvény lényegében meggyorsítja a közös uniós szankciók elfogadásának mechanizmusát a súlyos emberi jogsértések elkövetői ellen.) Az egyéni felelősségre vonás eredményeként lehet megvonni az uniós alapokat, és eljuttatni azokat a jogállam felett őrködő civil szervezeteknek. Emellett a nemzeti vétójogot is meg kell szüntetni.

Amikor az unió megbukik, jön a magyar ellenzéki együttműködés

Széleskörű összefogás igyekszik legyűrni Orbánt címmel közöl elemzést az amerikai Bulwark elemző portál, melyben állítja: mintha lábon lőtte volna magát a magyar önkényúr. Az Unió mintha beletörődött volna az elmúlt 10 év autokrata törekvéseivel szembeni tehetetlenségébe, amikor kompromisszumot kötött a hétéves költségvetésről a vétóval fenyegetőzőkkel. Ám épp most látszik megerősödni a hat ellenzéki párt, amely közös listával indul a 2022-es parlamenti választásokon. Fordulópont. S a helyzetet maga a kormányzópárt idézte elő a választási törvény módosításával. Mert Orbán azzal számolt, hogy a Jobbikkal együtt nem fognak együttműködni.

Közös ellenállás mellett az ellenzék
 
Ellenzéki képviselők Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Lehet, hogy igaza van, mert a szélsőjobboldali pártot egyenesen neonáci pártként könyvelték el, amikor például a zsidókat akarták listázni. Ám miután Orbán nem hagyott helyet a szélsőjobboldalon, a Jobbik középre húzott. A jobboldali American Enterprise Institute washingtoni elemzője, Dalibor Rohac, a cikk szerzője attól tart, amennyiben az ellenzék elvérzik, az egyben azt is jelenti Magyarországnak, hogy végleg elveszett a demokratikus közösség számára, és végérvényesen autokrata rendszerré válik. Az Unió nem tudja megoldani a problémát, persze az is segítene, ha Joe Biden leendő elnök markánsan jelezné, a Nyugatnak milyen elvárásai vannak Magyarországgal szemben.

Egybehangzó felmérések

A Republikon, a Medián és a Závecz, de még a Nézőpont Intézet felmérését is érdemesnek tartotta lehozni a U.S. News & World Report a Reuters alapján, jelezve, az egységes ellenzék mögé bezuhant Orbánék támogatottsága.

Nincs könnyű helyzetben az új amerikai nagykövet

Takács Szabolcsot nemcsak mint új amerikai nagykövetet, hanem mint a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetségének magyar vezetőjét is bemutatja, aki késznek mutatkozik Biden-kormánnyal való együttműködésre – írja a Jewish Insider amerikai lap, s hosszasan elemzi, milyen kiváló kapcsolata volt Orbánnak Trumppal. Most azonban aligha lesz könnyű helyzetben az új nagykövet, ha visszatér az Obama-kori politikai gondolkodás. Ellenben Takács már jelezte, hogy kész együttdolgozni olyan témákban a Biden-kormánnyal, mint a klímaváltozás, amerikai befektetések Magyarországon és a NATO-partnerség. Azonban a cikk alapvetően az Orbán-kormány antiszemitizmusa és a Holokauszthoz való viszonya közti feszülő ellentétet írja le, kettős politikát folytat. Egyrészt jóban van Izraellel, leginkább persze Netanjahuval, aki most ismét bajban, ugyanakkor sorosozik. S ezt a Janus-arcú politizálást a múltbeli örökség is táplálja. Takács egyébként úgy fogalmazott az interjúban, hogy kész a párbeszédre az új amerikai vezetéssel. Az egyenlő bánásmód és a kölcsönös tisztelet elvén épülő kapcsolatra törekszik Bidenékkel, hisz közös platformon, a történelem azonos oldalán állnak.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.12.24. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit