„Klubrádió
Esti gyors

Senkit nem lehet vizsgálat nélkül visszatoloncolni

28/01/2021 21:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Szerte Európában számos országban él az a nemzetközi joggal ütköző gyakorlat, hogy a határra érkezők menedékjogát mindenfajta vizsgálat nélkül utasítják el, és a menedékkérőket visszatoloncolják. Simon Ernő,az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője szerint a koronavírus sem jelenthet kibúvót a nemzetközi jog betartása alól.

2021. január 28. Esti gyors / részlet, Simon Ernő (21.01.28.)
06:19
00:00

Nem lesz könnyű dolga annak sem, aki a korrupció miatt Magyarországról menekül el, mert a menedékkérőket sok helyen visszafordítják. Az ENSZ menekültügy főbiztossága a UNHCR közleményében arra szólítja fel Európa országait, hogy vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy a menekülteket visszakényszerítik a határról, legyen az tengeri, vagy szárazföldi határ. A közlemény nem említ konkrét országokat, de egyértelmű, hogy ilyen Magyarország is.

Simon Ernő,az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője kifejtette, hogy Európában igen sok országban él ez a gyakorlat. Több európai ország is vétkes abban, hogy a határaikra érkező háború és üldöztetés elől menekülő emberekkel úgy bánik, hogy nem veszi figyelembe a menedékkérelmeket, hanem meg sem hallgatva őket, sokszor brutális erőszakot alkalmazva, a nemzetközi jogra és az emberi jogokra fittyet hányva visszakényszeríti őket oda, ahonnan jöttek.

Illegális bevándorlás - Megerősítették a határ fizikai v?
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
 

Minden menekült potenciális terrorista, gazdasági bevándorló? Vizsgálat nélkül könnyű kijelenteni

Simon kitért arra, hogy a II. világháború óta kialakult nemzetközi menekültjog egyik legfontosabb elve szerint mindenkit megillet az, hogy a határra megérkezve, ha menedékjogot szeretne kérni, akkor beléphessen az ország területére, és ott megindítsanak az ügyében egy „transzparens, fair és törvényes” eljárást, aminek épp az a célja, hogy kiderítsék, jogosult-e a nemzetközi védelemre, valóban veszélyben van az élete abban az országban, ahonnan útnak indult. Amíg ez az eljárás nem zajlott le, a kérdés nem eldönthető.

Jelen pillanatban a magyar határra különösen Szerbia felől nem érkezhet meg senki úgy, hogy a határon kér menedékjogot. A tavaly júliusban életbe lépett szabályozás értelmében a menedékért folyamodónak, el kell mennie a belgrádi magyar nagykövetségre, és ott egy szándéknyilatkozatot kell beadnia, hogy amikor azt elbírálják, azt követően menedékjogért folyamodjon. Erre ugyancsak tavaly július óta nem volt példa. Senkinek nem fogadták el a nyilatkozatát.

Megtelt Európa?

A szóvivő azt is hozzátette, hogy az utóbbi években, amikor mindenki a 2015-ös válságból indul ki, 2019-ben – amikor a járvány nem akadályozta a mozgást – alig 100 ezer fő érkezett a kontinensre. Szerinte egy félmilliárdos lélekszámú kontinensen ez kezelhető mennyiség.

A kifogás, miszerint a menekültek és a bevándorlók hurcolnák be a koronavírust sem jelenthet kibúvót az alól, hogy az egyes országok betartsák a nemzetközi jogban vállalt kötelezettségüket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.01.28. 18:46
Riporter: Hardy Mihály