„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

Melis György: a zseni, aki nem pusztán énekelt

25/04/2021 15:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Melis György Kossuth- és háromszoros Liszt Ferenc-díjas operaénekes pályafutásáról szólt az Operaklub legutóbbi adása. Hábetler András mesélt a 20. századi magyar operajátszás talán legfontosabb alakjáról.

2021. április 19. Operaklub - nem csak operakedvelőknek! (2021. április 19., hétfő 15:00)
48:07
00:00
Műsorvezetők: Hábetler András Szerkesztők: Árva Brigitta

Hábetler András az Operaklub április 19-i műsorában Melis György Kossuth- és háromszoros Liszt Ferenc-díjas operaénekes pályafutásáról mesélt. A ragyogó zenei bejátszások mellett, mint mindig, sok érdekes történetet hallhattak a világhírű baritonistáról, a 20. századi magyar operajátszás talán legfontosabb alakja. A nagy szavakkal érdemes óvatosan bánni, de ő valóban zseni volt, az egyik legnagyobb előadóművész, aki történetesen fantasztikusan énekelt és egészen különleges orgánummal áldotta meg a Jóisten – fogalmazott műsorvezetőnk.

Melis György Békés megyei szlovák paraszti családból származott, egy Szarvas környéki tanyán született 1923-ban. Családja szlovákul beszélt, csak ötéves korára tanult meg magyarul. Apja, Melis Mihály őt is földművesnek szánta, csak tanítója rábeszélésére engedte, hogy hat osztályt járjon, majd a helyi gimnáziumot is elvégezte. Az Evangélikus Újtemplomban énekelt, Bartos Pál lelkész fedezte fel tehetségét, és a gyülekezet patronálta.

1943-ban került Budapestre, hogy a Műegyetem építészhallgatója legyen, de a vonzóbb énekesi pálya miatt próbát énekelt Rosthy Annie-nál, akinek rövid időre magántanítványa is lett. Az ő tanácsára felvételizett 1944 tavaszán a Zeneakadémiára, de tanulmányait a háború miatt csak a következő évben kezdhette el, Molnár Imre, Sallay Józsa, majd Révhegyi Ferencné növendékeként. A Magyar Állami Operaházba Tóth Aladár szerződtette egy vizsgaelőadás alapján, 1949-ben. Az év október 18-án debütált Bizet Carmenjének Moraleseként. Első főszerepe a Don Pasquale Malatesta doktora volt, 1950. március 24-én. 1951-ben szerezte meg énekesi oklevelét.

Wagner műveinek kivételével az operairodalom szinte minden jelentős baritonszerepét (közel hetvenet) elénekelte. Énektudása mellett színészi tevékenysége is elismert. Szlovák anyanyelve ellenére, egyetlen énekesként a Kazinczy-díjat is átvehette. 1989 óta az Operaház örökös tagja. 1991 decemberében ünnepelték kétezredik operai fellépését, a Così fan tuttéban.

Szerte Európában és a tengerentúlon is (Egyesült Államok, Mexikó) nagy sikerrel vendégszerepelt, legnagyobb külföldi sikereit Mozart Don Giovanni Leporellójával aratta. A Milánói Scalában – Marton Évával – énekelte a Kékszakállú herceg vára címszerepét – írja róla a Wikipedia. 2009-ben, 86 éves korában hunyt el Budapesten.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: operaportal.hu

Operaklub - nem csak operakedvelőknek!
2021. április 19., hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András