„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

Mindenki így csinálja!

22/08/2020 10:17

| Szerző: Klubrádió/pj

Az Operaklubban az előző heti adásunkat folytattuk, amelyben ismét egy Mozart-opera, a Cosi fan tutte részleteibe avatta be a hallgatókat Hábetler András műsorvezető és vendége, Szinetár Miklós.

2024. április 25.
00:00
00:00

Hábetler András és vendége, Szinetár Miklós (a Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese) ezúttal Mozart Cosi fan tutte című 1790-es vígoperájának szereplőit és azok jellemfejlődését elemzi a "Tanár úr" élvezetes előadásmódján. 

A Nápolyban játszódó darabban Don Alfonso, az öreg filozófus mozgatja a szálakat az operában, aki egyáltalán nem gonosz, hanem szeretné, ha a fiatalemberek felnőnének és olyannak látnák a nőket, amilyenek. Egyik áriájában azt énekli, hogy a nőkben hűséget keresni annyira értelmetlen, mint felszántani a tengert, bevetni a sivatagot vagy hálóval szelet vetni. Sok szomorúság van benne, de nem gonosz figura.

Szinetár elmondta, hogy a Mozart-operák egyik jellemzője az a kettősség, hogy az összes szereplőnek a darab végén sikere van, de valamilyen formában meg is bukik. Don Alfonso is azt akarja, hogy a két fiatal barátja józan legyen és objektíven lássa a nőket, de megbukik, mert majdnem tragédiába torkollik a történet. Mindenki győzött és megbukott. Természetesen nemcsak a nők csapodárságára tér ki a darab, hiszen a férfiak semmiben nem különbek benne.

Megtudjuk azt is, hogy A szerelmesek iskolája alcímet viselő operában szereplő Despina szobalány az áthallás miatt a magyar színpadokon Rosina néven szerepel.

És, hogy mi lesz a végkifejlet? Hát persze, hogy az, amit Lorenzo Da Ponte, az opera librettójának szerzője is megfogalmazott: cosi fan tutte, vagyis mindenki így csinálja!

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Operaklub
2020. augusztus 17. hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András
Szerkesztő: Árva Brigitta