„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

Házasodna a komornyik

2/08/2020 14:05

| Szerző: Klubrádió/pj

Az Operaklub legutóbbi adásában Mozart Figaro házassága című négyfelvonásos vígoperájáról volt szó.

2020. július 27. Operaklub - nem csak operakedvelőknek! (2020. július 27., hétfő 15:00)
49:18
00:00
Műsorvezetők: Hábetler András Szerkesztők: Árva Brigitta
A darab szövegkönyvét Lorenzo Da Ponte, az eredeti vígjátékot Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais francia drámaíró írta. A Figaro házassága a maga korában nem örvendett nagy népszerűségnek, sőt tiltott darabnak számított. Mindenki meglepődött hát, amikor Da Ponte engedélyt kapott rá, hogy opera szövegkönyvet készítsen belőle.

Hogy miért és mégis, hogy lett ez Mozart egyik legtöbbet játszott operája, azt járta körül Hábetler András műsorvezető vendégeivel, Oberfrank Péter karmesterrel, Bányai Rita súgóval és Kovács Ilona irodalomtörténésszel.

Hábetler András szerint a Figaro házassága a valah volt legjobb opera, és elég lett volna ezt fellőni 1977-ben a Voyager-2-es űrszondával, afféle üzenetként a palackban - hiszen akkor a földönkívüliek mindent tudnának rólunk, ha megtalálnák az üzenetet. Ez az opera nem hősökről, istenekről szól, hanem rólunk emberekről - ez maga az élet operája.

Ha kíváncsi további részletekre is a remekműről, hallgassa vissza az adást - a cikk tetején található lejátszás gombot megnyomva megteheti. 

Operaklub - nem csak operakedvelőknek!
2020. július 27. hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András
Szerkesztő: Árva Brigitta