„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

A magyar opera Aranycsapata - Vitray fülével

6/09/2020 18:27

| Szerző: Klubrádió/pj

Az Operaklub legutóbbi adásának vendége Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, riporter volt, akivel nem sportról vagy televíziózásról beszélgetett Hábetler András, hanem arról, hogy milyen kötődésee van az operákhoz.

2020. augusztus 31. Operaklub - nem csak operakedvelőknek! (2020. augusztus 31., hétfő 15:00)
49:29
00:00
Műsorvezetők: Hábetler András Szerkesztők: Árva Brigitta
Vitray Tamást szinte mindenki ismeri az országban, de a 87 éves televíziós legendáról kevesen tudják, hogy eredetileg operaénekesnek készült. Csak úgy alakult, hogy a tanára azt javasolta, hogy ne a színpadra tartogassa a hangját, hanem inkább a fürdőszobai tükör előtt énekeljen.

Az operák iránti szeretete annyira megmaradt, hogy szinte bennfentesként mesél az "opera aranycsapatáról", Ilosfalvy Róbertről, Delly Rózsiról, Székely Mihályról, Házy Erzsébetről...

14 éves volt, amikor osztálytársa édesanyja zavarta el a barátjával először az operába, vettek egy jegyet a Faustra - a legolcsóbb karzati hegyet vette meg, ahonnan ülve nem is lehetett látni az előadást. Egycsapásra megszerette az opera műfaját, elvarázsolta őt Fodor János, a Mephistot alakító énekes-színész nyers acélhangja, innentől kezdve azokra a darabokra, amiben - az eredetileg vasmunkás - Fodor játszott, igyekezett elmenni, majd szép lassan beszippantotta a műfaj Vitrayt.

Az ötvenes években a hazai opera gárdája Vitray szerint nagyon erős volt, de nem mutathatták meg tehetségüket nemzetközileg, mert nem nagyon engedték őket külföldre. Ők voltak az opera Aranycsapata, akikért Vitray Tamás rajongott, a heti 10 Ft-os zsebpénzéből pont kijött 4 olcsó jegy, és nagyon rossz előadásnak kellett lenni, hogy ne erre költse el minden pénzét.

Székely Mihálynak is nagy rajongója volt vendégünk, és amikor a Metropolitanból visszatért Székely, addigra már Vitray a rádióban dolgozott, az angol nyelvű adásnál. A kulturális műsorban Székely szövegét angolul Vitray írta meg, és az énekes megpróbálta megtanulni a 2-3 perces rezümét a Metropolitan-beli szerepléséről, amiben az operaénekes felesége is segített. Élete egyik legnehezebb felvétele volt ez az adás vendégének.

Az adásban Svéd Sándor operaénekestől is elhangzott egy felvétel. Őt is személyesen ismerte a műsorvezető, Antal Imrével és Vitrayval közösen is énekelt a televízió egy szilveszteri adásában a hetvenes években.

Még sok-sok sztori és érdekesség hangzott el a műsorban a magyar opera múltjából, az adás visszahallgatható a fenti lejátszás gombra kattintva.

Operaklub - nem csak operakedvelőknek!
2020. augusztus 31. hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András
Szerkesztő: Árva Brigitta