„Klubrádió
Utópia

Megszelidíteni a Nap erejét 2. rész

17/12/2023 10:23

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A minden korábbinál nagyobb teljesítményű JT-60SA kísérleti fúziós berendezés működéséről Szepesi Tamás, az eszköz kamerarendszerét fejlesztő HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Kísérleti Plazmafizika Csoportjának fejlesztőmérnöke beszélt.

2023. december 12. Utópia (2023. december 12., kedd 19:00)
46:48
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ünnepélyes keretek között felavatták az európai és japán összefogásban Nakában épített JT-60SA kísérleti fúziós berendezést, melynek sikeres működése jelentős mérföldkő mind a tudományos közösségnek, mind az iparnak, és új lehetőségeket nyit a fúziós energia kiaknázásában – olvasható a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (EK) weboldalán.

A fúziós erőművek működésével korábban már foglalkoztunk, az alapötlet a csillagokhoz, valamint a hidrogénbombákhoz hasonló folyamat során, hidrogénatommagokat alakítanának át. Ellentétben azonban a csillagokkal, vagy a H-bombákkal, itt szabályozott folyamatról van szó.

"Az áttörés lényege abban áll, hogy a jelenleg létező legnagyobb méretű, és várhatóan a legnagyobb teljesítményű kísérleti fúziós berendezés készült el" – mondta Szepesi Tamás, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont (Részecske- és Magfizikai Intézet Plazmafizika Osztály) Kísérleti Plazmafizika Csoportjának fejlesztőmérnöke. Hangsúlyozta, a teljesítmény nem csupán fizikai, a fúziós folyamatok tekintetében kiemelkedő, hanem "kutatási potenciál tekintetében" is egyedüláűlló. "Új eredményeket várunk a berendezéstől, amilyeneket korábban semmilyen más eszközzel nem lehetett kimutatni."

Hozzátette, a kísérletek folyamatai olyan extrém hőmérsékletet követelnek meg, amely sokszorosa a Nap hőmérsékletének. A hatékony energiatermelésért "a Nap egy kicsinyített változatát kell hasznosítani, ez azt kívánja, hogy sokkal magasabb hőmérsékletet kíván, mint ami a Napban van, 100 millió Celsius-fokot" – foglalta össze. (A Nap fotoszférájában 6000 Celsius, magjában pedig 15 millió Celsius-fokos hőmérséklettel számolnak)

A HUN-REN EK kutatói és mérnökei ehhez a berendezéshez fejlesztettek olyan intelligens kamerarendszert, amellyel a folyamatokat nyomon követhetik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.12.12., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor