„Klubrádió
Utópia

A láthatatlan után kutat a Euclid

26/11/2023 14:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Megkezdte munkáját Euclid űrteleszkóp, amelynek kamerarendszere a teliholdnál is nagyobb égterületet képes befotózni – mondta az Utópia adásában Szabó Róbert csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója.

2023. november 21. Utópia (2023. november 21., kedd 19:00)
48:45
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, júliusban bocsátották fel az univerzumban fellelhető sötét anyag és sötét energia természetét kutató Euclid űrteleszkópot.

Most arról számolt be a csillagaszat.hu, hogy végre megkezdte a Euclid a világegyetem legsötétebb szegleteinek felderítését. Feladata nem egyszerű, arra tesz kísérletet, hogy kiderítse, hogyan alakította ki az univerzumunk ma látható formáját a sötét anyag és sötét energia.

"A telihold méreténél is nagyobb az az égterület, amelyett több kamera együttesével, egyetlen expozícióval képes készíteni a Euclid" – mondta az Utópia adásában Szabó Róbert csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója. A Euclid különlegessége, hogy rendkívül éles felvételeket tud készíteni az égbolt hatalmas részéről a látható és az infravörös fény tartományában, mindössze egyetlen megfigyeléssel.

A Euclid azért is fontos, mert ahogy azt korábban Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója mondta el a Klubrádiónak: "az általunk ismert anyag az univerzum 5 százalékát teszi ki. 27 százalék, aminek nem tudjuk az összetételét, de hatásai alapján tudjuk, hogy van gravitációs hatása, ezt hívjuk sötét anyagnak. A maradék 68 százalékról lópikulát sem tudunk, azon kívül, hogy hatása ellentétes a gravitációval, és ennek megfelelően gyorsítja az univerzum tágulását. Ezt sötét energiának hívjuk."

A teleszkóp az összes anyag mennyiségét képes felmérni. Közben pedig azok a torzulásokat is fel tudja mérni, amelyeket a sötét anyag csomók okoznak, és amelyek valamelyest megváltoztatják egy-egy galaxis képét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.11.21., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor