„Klubrádió
Reggeli gyors

A sötét anyag nyomába eredt Euclid

1/07/2023 17:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Sikeres fellövést követően megkezdhette útját az univerzumban fellelhető sötét anyag és sötét energia természetét kutató Euclid űrteleszkóp.

2023. június 30. Reggeli gyors - részlet 23.06.30. Kiss László
21:05
00:00

Az univerzum egyik legnagyobb rejtélyét, a sötét energia természetét kutató új európai űrtávcsövet bocsátanak fel rövidesen – adta hírül a csillagászat.hu szakportál. Az 1,4 milliárd dolláros projektet Európai Űrügynökség (ESA) indította.

A tervek szerint július 1-jén, magyar idő szerint 17:12-kor bocsátják fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból a Euclid (ejtsd: “juklid”) nevű űrtávcsövet, amellyel mindeddig elképzelhetetlen számú, összesen egymilliárd galaxis felmérését szeretnék elvégezni, remélhetőleg megoldva ezáltal a kozmológia egyik legnagyobb rejtélyét.

"Floridából, egy SpaceX Falcon-9-es rakétával indítják útjára a távcsövet, amely a James Webb Űrteleszkóphoz hasonlóan az L2 Lagrange-pontja felé" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Kiss László. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója azt is elmondta, hogy a Svábhegyi Csillagvizsgáló épületében élőben követik a fellövést, és szakértők is megszólalnak, amely előadásokba a youtube-csatornájukon csatlakozhatnak a magyar nézők.

Megjegyezte, a projektben évek óta részt vesz Kovács András, a CSFK kutatója, illetve Szapudi István (University of Hawaii) is, akik ezen a nyáron az MTA Vendégkutatói program keretében a már meglévő szimulációs módszerek pontosításán a legelső Euclid adatok elemzésével is foglalkoztak.

Az Euclid a sötét anyag és a sötét energia természetét vizsgálja, képes nagy felbontású és kivételesen mély képeket készíteni a távoli univerzumban lévő galaxisok eloszlásáról, melyből a sötét anyag minden eddiginél nagyobb 2-dimenziós térképe is rekonstruálhatóvá válik.

A fellövést és az előadást a beágyazott videóban nézhetik vissza:

Megdöbbentőnek tűnhet, de a tudomány jelenlegi állása szerint az univerzumnak mindössze 4,9 százalékát. 1970-ben pedig Vera Rubin egy megfigyelése során arra jött rá, hogy a látható és érzékelhető anyagon kívül másnak is jelen kell lennie a világegyetemben. A sötét anyag az univerzum 26,8 százalékát teszi ki. A fennmaradó 68,3 százalék pedig a sötét energia.

Az Euclid feladata az univerzumban 2d modelleket alkotnia a galaxisok egymáshoz viszonyított helyzetéről. Ezek ugyanis a sötét anyag elhelyezkedéséről ad információt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Lászlóval
2023.06.30., péntek 8:45
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert