„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az égboltot térképezi fel a Euclid"

3/07/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A sötét anyag az univerzum 26 százalékát, a sötét energia közel 70 százalékát teszi ki, ezek feltérképezésére tesz kísérletet az új űrtávcső. Interjú Szabó Norton bemutató csillagásszal.

2023. július 03. Reggeli gyors - részlet 23.06.03. Szabó Norton
06:25
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, sikeresen fellőtték szombaton az univerzumban fellelhető sötét anyagot és sötét energiát kutató, Euclid (ejtsd: juklid) nevű űrteleszkópot.

A sötét anyag

1970-ben egy amerikai csillagász, Vera Rubin az Androméda-galaxis csilagainak mozgását vizsgálta. Azt tapasztalta, hogy az Androméda szélén lévő csillagok is épp olyan gyorsan mozognak, ahogy a galaxis közepén lévők. Ez azonban nem felelt meg az elméletekből következő várakozásoknak, hiszen addig az volt a feltételezés, hogy egy galaxis középpontja felé elhelyezkedő csillagnak gyorsabban kell mozognia, mint a középponttól távolabb elhelyezkedő csillagnak. Ehhez képest a csillagok mozgási sebessége helyzetüktől függetlenül nagyjából ugyanakkora. Ezek alapján két következtetést vont le. Vagy  Newton gravitációs törvénye nem működik (ezt nem tűnik valószínűnek), vagy nem csupán az Andromédában, hanem az univerzumban is több anyag van, mint amelyeket érzékelni tudunk.

"Nagyon régóta vizsgáljuk, hogy miből áll az univerzum" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Szabó Norton bemutató csillagász, hozzátéve, hogy a 20 század elején alakult ki az az álláspont, hogy a Világmindenség szigorúan anyagból és energiából áll. Ez a nézet – bár az 1920-as évektől több hipotézist is felállítottak arra vonatkozóan, hogy valami másnak is lennie kell az univerzumban – a század második feléig magyabiztosan tartotta magát. Míg a sötét anyag létét a galaxisok csillagainak mozgása alapján, addig a sötét energia létezését a galaxisok mozgásának sajátosságai alapján következtettük ki.

Szabó elmondta,hogy míg a James Webb űrtávcső szűkebb látószöggel kifejezetten exobolygókat keres, a Euclid 6 éves küldetése során a sokkal szélesebb látószöggel az égbolt egészét felméri majd. "Sokkal alkalmasabb térkép készítésére, mozaikszerűen fotózza majd az égboltot" – foglalta össze.

A tudomány jelenlegi állása szerint az univerzumnak mindössze 4,9 százalékát teszi ki az általunk ismert anyag. A sötét anyag az 26,8 százalékát teszi ki. A fennmaradó 68,3 százalék pedig a sötét energia.

 
A sötét anyag elméleti ábrázolása
Fotó: Youtube
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Youtube/A sötét anyag elméleti ábrázolása.

Reggeli gyors/interjú Szabó Nortonnal
2023.07.03., hétfő 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre