„Klubrádió
Utópia

Külön világ erdőfoltokban

29/10/2023 22:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az emberek által lényegében emberek által háborítatlanul meghagyott  erdősztyeppek és kurgánok élővilágát Gallé Róbert, az Ökológiai Kutatóközpont Lendület Táj és Természetvédelmi Ökológiai Kutatócsoportjának főmunkatársa, mutatta be.

2023. október 24. Utópia (2023. október 24., kedd 19:00)
46:42
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az Alföldön számos erdőssztyepp-folt és kunhalom védi szigetként a hajdani élővilágot. Az Ökológiai Kutatóközpont egyik legújabb kutatásában e fragmentált élőhelyek biodiverzitását térképezték fel, és azt találták, hogy kis méretük ellenére is hatalmas természetvédelmi értékkel bírnak. Ezek az élőhelyek például legalább százötven pókfajnak adnak otthont, amelyek között van olyan is, amit már több mint száz éve nem látott senki, sőt a tudomány számára teljesen ismeretlen faj is – áll a kutatóközpont honlapjának felvezetőjében.

"Ezek természetes élőhelyek, rendkívül szárazak" – mondta az Utópia adásában Gallé Róbert, az Ökológiai Kutatóközpont Lendület Táj és Természetvédelmi Ökológiai Kutatócsoportjának főmunkatársa. Elmondta, az erdősztyeppek száraz gyepek és a bennük álló kisebb erdőfoltokból álló terület. Hozzátette, e területeken a nyár forró, a tél viszont kifejezetten hideg, vagyis az évi (és napi) hőingás szélsőségesen nagy. E területek faunája tehát az extremitásokhoz alkalmazkodott. Az emberi eredetú kunhalmok, vagy kurgánok több ezer év alatt alakították ki életközösségüket. Amelyet igazán nem fenyeget emberi beavatkozás, hiszen az egykori temetkezésihelyek, meredek oldalfalú dombok. 

Ezek az élőhelyek azért értékesek ökológiai szempontból, mert egy részükön sohasem történt emberi beavatkozás, például szántás, ami teljes egészében megszüntette volna az életközösséget. Így az ökoszisztéma hosszú ideje változatlannak mondható.

Épp ezért e területek flórája és faunája természetvédelmi szempontból kivételesen értékes.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.10.24., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor