„Klubrádió
Utópia

Elaltatni a tumort

23/10/2023 07:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A legújabb, még állatkísérleti szakaszban lévő módszer lényege, hogy a kemoterápián átesett betegekben olyan alvó sejteket, amelyek tumorra hajlamosak, nem engedik aktiválódni – mondta Szakács Gergely, a bécsi orvostudományi egyetem professzora, és a magyarországi Természettüdományi Központ munkatársa.

2023. október 17. Utópia (2023. október 17., kedd 19:00)
49:33
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) több kutatócsoportja és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Rákkutató Intézetének munkatársai közös projekt keretében új támadáspontot azonosítottak a kemoterápiát túlélő tumorsejtekben. Az eredmenyek klinikai alkalmazásával meghosszabbíthatóvá válhat a rákos betegek túlélése. A felfedezésről szóló tanulmány a gyógyszerrezisztencia-kutatás csúcsfolyóiratában, a Drug Resistance Updatesben jelent meg – írja a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.

"A megismerés még sokáig tart, és ha bebizonyosodik, hogy a felfedezésünk általánosan igaz lehet, beépülhet a terápiába, és növelheti a betegek túlélési esélyeit" – mondta az Utópia adásában Szakács Gergely, a bécsi orvostudományi egyetem professzora, és a magyarországi Természettüdományi Központ munkatársa.

Hozzátette, a felfedezés azért is jelentős, mert az új kezelések minősége is változhat.

A DTP-sejtekből újraépülő daganatok nem váltak ellenállóvá, ami arra utalt, hogy a daganat túlélése nem az eredetileg is rezisztens sejtek kiválogatódásával, hanem átmenetileg megjelenő okokkal magyarázható.

A sejtekben alapvetően is végbemennek méregtelenítő folyamatok. Sazkács elmondta, hogy a kemoterápiás anyagok sem különösebben eltérők, mint olyan mérgek, amelyekre a sejtek reagálnak. Az újonnan kidolgozott modell szerint a gátlószert a kemoterápia után adagolták, egyszersmind megelőzve a korábbi protokollok során tapasztalt mellékhatásokat. Az eredmények egyértelműen igazolták a laboratóriumi modelleket: azok az egerek, amelyekben a korai túlélő DTP-sejteket (olyan sejtek, amelyek tumort képezhetnek) a kemoterápiás kezelést követően tariquidarral (gátló fehérjeanyag) céloztak meg, szignifikánsan tovább maradtak tumormentesek, és tovább éltek társaiknál.

Az elképzelés az, hogy a kemoterápián átesett betegekben olyan alvó sejteket, amelyek tumorra hajlamosak, nem engedik aktiválódni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.10.17., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor