„Köszönjük,
Reggeli gyors

Mégis fény derül Tiborcz István ügyeire?

12/02/2020 12:49

| Szerző: Klubrádió

Kíváncsi gyáliak beperelték az Európai Bizottságot, mert tudni szeretnék, hogy Orbán Viktor vejének cége hogy rontotta el a közvilágítást.

2020. február 12. Reggeli gyors - részlet 20.02.12. Kaputa Júlia
05:54
00:00

Úgy tudni, hogy súlyos visszásságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azoknál közvilágítási projekteknél, amelyeket az Elios Zrt. nyert el. A miniszterelnök vejének cége Gyálon is vállalta a korszerűsítést, amit uniós pénzből valósítottak volna meg. A helyiek úgy vélik, hogy romlott a település világítása, ezért az Eleven Gyál nevű civil szervezet szeretne hozzáférni az OLAF jelentéséhez, de nem lehet.

Kaputa Júlia, a Társaság a Szabadságjogokért politikai szabadság projektjének munkatársa elmondta, hogy az Európai Bizottság azért nem adja ki a jelentést a civileknek, mert azt csak az érintett ország hatóságainak köteles elküldeni. Azok pedig eldönthetik, hogy nyilvánosságra hozzák-e, vagy sem. A magyar hatóságok pedig nem akarták, hogy kiderüljön bármi is. Így nem maradt más lehetőség, mint beperelni az Európai Bizottságot az iratok megszerzése érdekében.

A magyar hatóságok egyébként bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Hogy valami mégis gyanús, azt jól jelzi, hogy a projektek számláit ki sem küldték az EU-ba, így Tiborczékat a magyar adózók pénzéből fizették ki.

Kaputa Júlia elmondta: a TASZ szerint nem szabad hagyni, hogy az illetékesek elkerüljék a számonkérést, folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a hatalom átláthatóan működjék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.02.12. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre