„Klubrádió

Megint megkapta az engedélyt a CATL, szépen csendben

25/03/2024 14:29

| Szerző: Klubrádió

Lejt a pálya a debreceni akkugyárnak, csillog-villog a miskolci óriáskerék, tiltakoznak egy Vas megyei településen, nem akarják, hogy megszünjön az iskola felső tagozata, a baranyai Versenden pedig csak elveszítette végül a székét a zűrös polgármester. Ez itt a Fülke – vagyis a Független Helyi Lapok Közössége együttműködés heti lapszemléje.

Lássuk miről írtak és olvastak a 12. héten Miskolctól Szegedig, Debrecentől Sopronkőhidáig. 

 

Borsod24: Óriáskerék lett a hét látványossága

Nagyjából 30 méter magas az a csillogó-villogó óriáskerék Miskolcon, amelyik most a legfontosabb látványosságot jelenti a város központjában. A szerkezetet egy hajdúszoboszlói, harmadikgenerációs vidámparkos vállalkozó telepítette a borsodi megyeszékhelyre, és nagy népszerűségnek örvend a különleges szórakozásra vágyók körében. Még a kétezer forintos belépő sem riasztja el az érdeklődőket, mi több, leánykérésre vagy esküvői fotózásra is kibérlik – olvasható a borsod24.hu cikkében.

Debreciner: Másodjára is megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt a kínai akkumulátorgyár

„Mint kés a vajban, úgy kapott újra engedélyt a CATL, és nemcsak simán, de csendben is, hiszen erről nincs semmiféle jól elérhető hír, információ! Debrecen városa nem kommunikál a témában, de a katasztrófavédelem sem!” – sérelmezik a civilek, akik a határozatra a hatóság honlapján bukkantak rá. Kiemelik, a kormányhivatal határozata nem tér ki a „köz nélküli közmeghallgatáson” feltett kérdésekre, és az azokra adott válaszokra, amiket továbbra sem találnak a hatóság honlapján – írja a Debreciner.

Enyugat.hu: Sopronkőhidai rabok készítik az új börtön zárkafelszerelését

Fogvatartottak készítik a Csengeren épülő, 1500 ember befogadására alkalmas börtön zárkáiba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat – írja az enyugat.hu. A fém berendezési tárgyakat, a zárkaszekrények kivételével, a Sopronkőhidai Kft. vasipari üzemében készítik. A fém zárkaberendezések a korábban rendszeresített felszerelésektől teljesen eltérőek lesznek, a biztonsági szempontoknak megfelelően a fogvatartotti ágyak, szekrények, asztalok és székek mindegyike falra rögzíthető lesz.

 
Építkezés Csengeren, forrás: Facebook

KecsUP: Elkelt egy ismert, de elhanyagolt önkormányzati ingatlanrész a kecskeméti Gizella téren, a jövőjéről azonban egyelőre nem beszélt a vevő

Versenytárs nélkül vehetett meg a Classic Kft. egy 352 négyzetméter alapterületű, kecskeméti önkormányzati ingatlant, amely korábban szolgáltatóház, könyvtár is volt, adta hírül a KecsUP. Állaga mára leromlott, a város ingatlankezelő cége régóta szabadulni akart tőle. A vevő cég 2010-ben alakult, vezetője 2017-ig Sipos László fideszes önkormányzati képviselő volt. Tavaly a fia lett az ügyvezető, aki azonban azt mondta, a beruházás előkészületi fázisban van, így nem tud róla információt adni.

Nyugat.hu: "Feltépik a gyökereinket" – Két Vas megyei iskola felső tagozata került végveszélybe

A tankerület be akarja zárni a Vas megyei 600 fős település, Vát általános iskolájának felső tagozatát. Az intézmény további négy település körzetes iskolája. Az indoklás szerint 14 fős létszám alatt nem szabad általános iskolai osztályt működtetni, e kritériumnak egyetlen váti osztály sem felel meg. Viszont, ha a szülők, az iskolai alkalmazottak, a diákszervezet és az önkormányzatok együtt kiállnak mellette, annak lehet eredménye, hangzott el a tankerület váti szülői fórumán és látható a Nyugat.hu-n.

Szabad Pécs: Kistelepülési polgármestert távolítottak el állásából a Szabad Pécs cikkét követően

Egy baranyai faluról, Versendről, s a polgármester viselt dolgairól írt cikket a Szabad Pécs. Majd a Népszava is foglalkozott az üggyel, és láss csodát: eltávolították állásából a falu polgármesterét. A pécsi lap arról írt, hogy a polgármestert tavaly tavasszal költségvetési csalásért felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, s kimondták: méltatlanná vált a polgármesteri hivatal betöltésére. Mégis csak a napokban mondatták le, miközben a versendi gyerekek közétkeztetése veszélybe került.

A versendi polgármester történetéről Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője az Azt beszélikben is mesélt – ezt alább meg is hallgathatják.

2024. március 22. Azt beszélik - részlet Babos Attila 2024.03.22.
07:02
00:00

Szegeder: Nappal alszunk, éjszaka vásárolunk

„Már elaludtak a gyerekek, ekkor tudom megcsinálni azt, amit a többi ember napközben, és csak ez van nyitva” – mondja a Szegedernek egy vásárló éjféltájt a hűtőpult előtt állva. Késő estére az ország legtöbb hipermarkete bezár, Szegeden mégis működik egy éjjel-nappali Tesco, és úgy tűnik, van is igény rá. Vannak, akik a nyugalom reményében rendszeresen itt végzik a nagybevásárlást, míg mások mozizás vagy kocsmázás után térnek be, de sokszor a munkahely is indokolja a döntést.

Szol24: Amikor egy lebomló urna bukkan fel a visszahúzódó Tiszából

Egy lebomló urnával találkozhattak nemrégiben az arra járók a szolnoki Tisza-körgáton, egészen pontosan a kutyastrandon. Valaki itt helyezhette végső nyughelyére hozzátartozóját, viszont azzal nem számolt, hogy a folyó visszahúzódik, és az emberi hamvak felszínre kerülhetnek. Persze az is lehet, hogy csak a sodrás mosta ki a part közelébe az urnát, de az egyik legolvasottabb szolnoki Facebook-csoportban mégis nagy felháborodást keltett az eset – olvasható a Szol24-en.

Veszprém-kukac: Fizetett szabadság – Három nap a menstruáló nőknek

Fizetett szabadság jár a menstruáló nőknek Spanyolországban. A havi vérzés fizikális és mentális megterhelése több mint a hölgyek kétharmadát hátrányosan érinti a munkavégzés közben. A spanyol állam sok más szexuális és reproduktív törvénnyel egy csomagban fogadtatta el a menstruációs fizetett szabadságot, ami élénk vitát váltott ki a dél-európai országban, a nemzetközi témát a Veszprém Kukac számára a lap egyik fiatal kollégája, Kovács Hanga dolgozta fel.