„Klubrádió
Esti gyors

Még szövetségese, Fico is kénytelen volt kritizálni Orbán tusványosi beszédét

27/07/2023 20:43

| Szerző: Klubrádió/szg

Orbán Viktor Tusnádfürdőn "elszakított országrészt" emlegetett Szlovákiával kapcsolatban. Szalay Zoltán, a napunk.sk vezető szerkesztője elmondta: az összes releváns párt és politikai vezető is hozzászólt az ügyhöz – még azok is, akik Orbán szövetségesének számítanak, mint Robert Fico volt kormányfő –, és elég kritikusan felhívták a figyelmet arra, hogy az ilyen kijelentések Szlovákiával szemben elfogadhatatlanok.

2023. július 27. Esti gyors / részlet, Szalay Zoltán (23.07.27.)
08:21
00:00

Mint ismert, Orbán Viktor hétvégén a tusványosi fesztiválon elmondott beszédében bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, mert annak ellenére, hogy az ország lakosságának körülbelül tíz százalékát alkotja, képtelen elérni, hogy parlamenti képviselete legyen. Szerinte ez „gyenge teljesítmény”, és „ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben" – összegzi a Paraméter. A szlovák külügyminisztérium az elszakított országrész kifejezés miatt bekérette a magyar nagykövetet.

Ódor Lajos megbízott miniszterelnök szintén helytelenítette ezt a megfogalmazást: „Szlovákia területi integritásának bármilyen megkérdőjelezése elfogadhatatlan. Nem tesz jót a kétoldalú kapcsolatoknak, és nem is segíti a szlovákiai magyar kisebbséget".

Szalay Zoltán, a szlovákiai magyar hírportál, a napunk.sk vezető szerkesztője elmondta: Szlovákiában elég széles körben nagyon komoly visszhangokat váltott ki Orbánnak ez a bizonyos kijelentése. Először a külügyminisztérium reagált, amely a románokhoz hasonlóan bekérette a magyar nagykövetet és magyarázatot várt. De az összes releváns párt és politikai vezető is hozzászólt az ügyhöz – még azok is, akik Orbán szövetségesének számítanak, mint Robert Fico volt kormányfő –, és elég kritikusan felhívták a figyelmet arra, hogy az ilyen kijelentések Szlovákiával szemben elfogadhatatlanok. Mivel választási kampány van, nem hagyhatták ki a pártok ezt a lehetőséget – jegyezte meg.

Fico előszeretettel használja azt a panelt, amit Orbán is, hogy ő megvédi az országát, ezért is kénytelen volt reagálni. És arra is rámutatott, hogy szerinte azért "rúgott bele" Magyarország Szlovákiába, mert gyenge kormányai voltak az elmúlt években nem, és nem tudtak kellő erőt mutatni.

Közeleg a választás

Két hónap múlva parlamenti választás lesz, és Szalay Zoltán azt mondta, Fico egyedül jó eséllyel nem tud kormányt alakítani, sőt, ha megnyeri a választást az általa vezetett SMER, akkor se biztos, hogy találnak koalíciós partnert, mert sokan elutasítják őket. De egyelőre az a valószínű, hogy egy-két szélsőséges, szélsőjobb felé hajló párt bejut a parlamentbe, velük foghat össze Fico. Az pedig a nagy kérdés, hogy a Fico pártjából kilépett Peter Pellegrini volt kormányfő, akinek új pártja a 2-3. helyen áll a felméréseken, hajlandó lesz-e együttműködni elődjével.

Arra a kérdésre, hogy az újságírógyilkosság és a maffiaügyek után mégis hogyan térhet vissza Robert Fico, az újságíró azt válaszolta: nagyon rövid a választók emlékezete. A 2020-as választások után egyre gyengült Fico pártja, de aztán jött a koronavírus-járvány, amelynél nagyon kaotikus volt a kormányzás, elégedetlenek voltak a választók, és a háborút is kihasználta a volt miniszterelnök a saját hasznára, erőteljes oroszpárti retorikát vett elő, amire van fogékonyság az országban történelmi és kulturális tradíciók okán is. Fico arra is hivatkozik, hogy a dicstelenül távozó Matovic- és Heger-kormányok után ő lenne az, aki tapasztalt politikusként vissza tudja hozni Szlovákiába a stabilabb kormányzást.

Széthúzó magyar pártok

A magyar pártoknak gyakorlatilag nincs esélyük, sajnálatos módon szétaprózódott a magyar pártpolitikai színtér. Néhány hónappal ezelőtt a Szövetség nevű párt megpróbálta összehozni a konzervatív és a liberális erőket, de abból kivált egy csoport, amely lényegében újraalapította a Híd pártot. És van még egy harmadik párt, a Magyar Fórum is, de mindegyikük mélyen az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt van. A választók kiábrándultak a civakodásból, ami főleg a Szövetséget jellemezte az elmúlt években, és nincs is olyan arca sem ezeknek a pártoknak, aki meggyőző lenne. Most már évek óta tartó válságát éli a szlovákiai magyar politika – összegezte Szalay Zoltán.

Ugyanerről kérdeztük a Megbeszéljük adásában Ravasz Ábelt, a Híd-Most korábbi alelnökét, a szlovák kormány korábbi romaügyi kormánybiztosát és a mostani, Ódor Lajos vezette kormány régiófejlesztési tanácsadóját. Azt a beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg:

2023. július 27. Megbeszéljük - részlet 23.07.27. Ravasz Ábel
16:32
00:00

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. július 27., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Rózsa Péter