„Támogassa
Reggeli gyors

"Még mindig a bíróságok jelentik a védvonalat a hatalom nyomulásával és suttyóságával szemben"

1/08/2023 13:49

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Késznek ítélte a kormány az igazságügyi reformot, a múlt héten lejelentette az Európai Bizottságnak. Elkészült egy csomag, ami sokkal jobbá teheti a rendszert, az EB erre nem mondhatja, hogy nem történt meg – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a Reggeli gyorsban. Az Országos Bírói Tanács valóban megerősödött, de ettől még vannak hátra feladatok az EU-s források nagyrészének feloldásáig.

2023. augusztus 01. Reggeli gyors - részlet Ligeti Miklós 2023.08.01.
10:02
00:00

Késznek ítélte a kormány az igazságügyi reformot, lejelentette az Európai Bizottságnak (EB) – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón. A reformot ugyebár el kell fogadnia az EB-nek, ahhoz, hogy feloldják az uniós forrásokat – itt konkrétan az ún. "feljogosító feltételek" feloldásáról lenne szó, ha ez megtörténik, akkor jöhetnek az EU hétéves költségvetésének kohéziós forrásai. Gulyás szerint ennek már nem lesz akadálya, a kormány ezért 238 millió eurós számlát küldött ki Brüsszelnek, és bízik abban, hogy minél előbb teljesülnek az átutalások.

Elkészült egy csomag, ami sokkal jobbá teheti a rendszert, az EB erre nem mondhatja, hogy nem történt meg –mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója a Reggeli gyorsban. Ezzel feloldódhatnak a felzárkóztatási (kohéziós) források, ugyanakkor az igazságügyi reform csak a feltételek egy részét jelenti a Helyreállítási Alaphoz tartozó és a kondicionalitási eljárás miatt blokkolt források esetében, itt még tehát lesz teendő, mielőtt a pénzek érkezésére lehetne számítani – foglalta össze Ligeti.

 
A Kúria épülete
 

A TI jogi igazgatója hangsúlyozta, fontos jogszabályváltozások léptek életbe az utóbbi időben, az Országos Bírói Tanács (OBT) forradalmi függetlenséget mutat és ennek megfelelően cselekszik, a bírói önkormányzati szervezet tényleg jelentősen megerősödött hatásköreiben és költségvetésében is. Ligeti hozzátette, ha ez így lett volna öt évvel ezelőtt – amikor az OBT jelenlegi összetételében megalakult – akkor a "handói rombolás" sokkal kisebb lehetett volna. Még jobb lett volna, ha az egész igazságügyi reform abban a csomagban születik meg, amivel még 2012-ben Handó Tündét az Országos Bírói Hivatal élére katapultálták és amiben a Legfelsőbb Bíróságból ismét Kúria lett – véli Ligeti.  

A Handó-éra alatt folyamatosan, növekvő mértékben cserélték le a bírósági vezetői kar nagy részét a hatalom iránt megértőbb, lojálisabb személyekre. A mai megyei és annál magasabb szintű vezetők nagy részét 2012 után nevezték ki, persze közöttük is sok a tisztességes és szakmailag felkészült szereplő – mondta Ligeti. Összességében azt mondhatjuk, hogy a bíróságok nehezebb körülmények között dolgoznak, mint korábban, de még mindig "az utolsó államhatalmi védvonalat jelentik a hatalom nyomulásával és suttyóságával szemben", még mindig nagy eséllyel lehet a jogállamisági, a független gondolkodással találkozni – szögezte le a logi igazgató.

A reform hozta előrelépés, hogy az államhatalmi szervek ezentúl nem forulhatnak a "kézhez szoktatott" Alkotmánybírósághoz abban az esetben, ha számukra kedvezőtlen döntés születik. Megszűnik az a gyakorlat is, hogy a lojalitás jutalmaként oda-visszazsilipelik a tagokat az Alkotmánybíróság és a Kúria között – emelte ki Ligeti.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.08.01. kedd, 7:33
Riporter: Dési János