„Klubrádió
Esti gyors

OBT-szóvivő: Nem szerencsés, ha a kormányzat az OBT összetételével kapcsolatos ajánlásokat fogalmaz meg

7/07/2023 20:35

| Szerző: Klubrádió

Abért János, az Országos Bírói Tanács (OBT) új szóvivője visszautasította azon vádakat, miszerint az OBT a külföldi kapcsolatait arra használná fel, hogy ártson a hazájának. Ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter amellett fogalmazta meg, hogy a jelenlegi OBT tagok újraindulásával kapcsolatban is megjegyzést tett. Abért János arról is beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy nem tartja szerencsésnek a kormányzat OBT összetételre vonatkozó ajánlásait.

2023. július 07. Esti gyors-részlet (2023.07.07.) Abért János
08:51
00:00

Csütörtökön Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón abban a kontextusban emlegette az Országos Bírói Tanácsot, hogy ő egyetért a Kúria elnökének szavaival, miszerint az Európai Bizottság jogállamisági jelentésében a Kúriával kapcsolatban az Országos Bírói Tanács (OBT) álláspontja szerepel, ami nem felel meg a tényeknek. A miniszter továbbá sajnálatosnak nevezte, hogy az OBT néhány tagja külföldi kormányokkal tárgyal, meg jelentgeti fel a saját kormányát.

Abért János, az OBT új szóvivője természetesnek tartja, hogy egy alkotmányos szervnek legyenek külkapcsolatai. Azt azonban a leghatározottabban visszautasította, hogy ezeket arra használnák fel, hogy a saját hazájuknak ártsanak – utalt vissza arra a "turbulenciára", amit két tagtársunk amerikai nagykövetnél tett látogatása váltott ki.

"Tevékenységünket az alaptörvény talaján állva a sarkalatos törvényeknek megfelelően, illetve a ránk vonatkozó szabályoknak megfelelően végezzük. Amikor mi kritikát fogalmazunk meg vagy javaslatot teszünk, azt mindig a szakmai keretek között tesszük. Ebben semmilyen öncél nincs és soha nem is volt" – fogalmazott az OBT szóvivője. Hozzátette, nem volt céljuk megnyilvánulni a politikai térben, vagy felsővezetők öncélúan támadni. 

"Nem feltétlenül szerencsés az, hogyha a kormányzat részéről a jövőbeni OBT összetételével kapcsolatos ajánlások, találgatások fogalmazódnak meg" – reagált Abért arra, hogy Gulyás Gergely a jelenlegi OBT tagok újraindulásával foglalkozott. Mivel az OBT a bírák által választott szerv, ezért a bírákra kell bízni, hogy kiket fognak delegálni a következő Országos Bírói Tanácsba – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.