„Klubrádió
Esti gyors

Jogállamiság magyar értelmezésben – Kárpáti János jegyzete

22/06/2023 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Jogállamiság-e az, ha a szavazatok bő felével bezsebelt kétharmados parlamenti többség birtokában kizárólagos hatalomra törnek, egy emberöltőre lenyúlva, illetve ellehetetlenítve mindent és mindenkit, ami nem az övék, aki nem őhozzájuk kötődik?

2023. június 22. Esti gyors-részlet (2023.06.22. Kárpáti János jegyzete)
02:20
00:00

Varga Judit szerint a jövő év második felében esedékes magyar uniós elnökség alatt „keményen dolgozunk majd azért, hogy fenntartsuk és megerősítsük alapvető értékeinket, így a jogállamiságot az Európai Unióban”. Mielőtt bárki azt kérdezné, hogy szabad-e kecskére káposztát bízni, meg hogy az állatorvosi beteg ló miként fogja élve boncolni önmagát, szögezzük le: ez a mondat jelentős előrelépésről tanúskodik a magyar igazságügyi miniszter gondolkodásában. A Magyar Nemzet 2021. március 13-ikai számában még azt írta: „a jogállamisági vitákra nem tudunk másként tekinteni, mint egy tudatosan homályban tartott önkényes politikai eszközre.”

Idézte Varga Zs. András Kúria-elnököt, aki szerint „bálvány voltából következően a joguralom – ami a jogállamiság szinonimája – fölébe nőtt a racionálisan megragadható és konkrét helyzetekben érvényesíthető összetevőinek, elveszítette kapcsolatát a valósággal”.

Szerintem nagyszerű dolog, ha Varga Judit úgy gondolja, hogy a bálvány imádása vagy ledöntése helyett meg kell kísérelni a fogalom tartalmának a tisztázását, meg kell határozni, mi fér bele a jogállamiságba, és mi nem. Erre nézve ugyan a tekintélyes alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság már nagyon világos követelményeket fogalmazott meg, de oké, fogadjuk el, hogy ők csak tudósok, és a szavuk mit sem ér, ha felkent kormányzati személyek nem bólintanak rá. Tehát, ha vita, legyen vita. Jogállamiság-e az, ha a szavazatok bő felével bezsebelt kétharmados parlamenti többség birtokában kizárólagos hatalomra törnek, egy emberöltőre lenyúlva, illetve ellehetetlenítve mindent és mindenkit, ami nem az övék, aki nem őhozzájuk kötődik? Jogállamiság-e az, ha nem számíthat kormányzati támogatásra az a város, amelyik ellenzéki polgármestert választ? Varga Judit, mielőtt az Európai Unió Tanácsának jogállamisági vitáján elnökölne, hogy ne veszítse el kapcsolatát a valósággal, talán beszélje ezt meg Lázár János minisztertársával.

Kárpáti János jegyzete a 2023. június 22-i Esti gyorsban hangzott el.