„Köszönjük,
Esti gyors

Ez most nem az a soros – Selmeci János jegyzete arról

2/06/2023 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Nem mondom, hogy hiszek abban, hogy az unió elnökségének varázsa elvezeti majd Orbán Viktort az európéer fordulathoz, de jó lenne legalább megpróbálni.

2023. június 02. Esti gyors-részlet (2023.06.02. Selmeci János jegyzete)
03:08
00:00

Kedves kormány, legyünk jó soros elnökök, nem kell megijedni, ezt most nem az a Soros, aki – mint ma kiderült –, a török ellenzék mögött állt, meg minden diáktüntetés mögött is, szegény diákok, ha tudnák, na mindegy, szóval ez a soros most az Európai Unió soros elnöksége, csináljátok jól, mutassuk meg a hisztériázó Európai Parlamentnek, hogy bármelyik miniszterünk képes angol nyelven levezetni egy tanácsi ülést.

Én tényleg nem szeretném, ha az EP követelésének eleget téve valamilyen adminisztratív megoldással eltolnák Magyarország soros elnökségét. Egyrészt azért nem, mert uniós részről is teljesen értelmetlen lenne újabb frontot nyitni a kormánnyal szemben, a szomszédban háború van, közeledni kellene egymáshoz és nem távolodni, mert az egység fontosabb, mint bármikor. Minek rágódni ezen is, miközben majdnem tökmindegy, hogy ki az unió soros elnöke, próbálják meg mondjuk felidézni, hogy melyik két ország volt az előző kettő.

Másrészt, miközben teljes joggal cseszegetik az Orbán-kormányt a jogállam leépítése meg az uniós források ellopása miatt, éppen jogállami szempontból nézne ki rosszul, ha bemondásra el lehetne venni a soros elnökséghez való jogot egy tagállamtól, az ugyanis biztosan nincs leírva semmilyen jogszabályban, hogy csak az lehet soros elnök, aki elég hangosan nem szereti Putyint.

Harmadrészt Orbán Viktor nem szokott rosszul kijönni a "Brüsszellel" vívott csatákból, még a szövetségeink nagy részének elvesztése, és az uniós források tényleg fájdalmas felfüggesztése sem tépázta meg a népszerűségét, és aligha segítene a magyar választópolgárok egyébként példás unió pártiságán (egy friss adat szerint 83 százalék most is csatlakozásra voksolna), ha a kormány el tudná adni, hogy a háború párti brüsszeli bürokraták megakadályozták, hogy a kormány békepárti, meg mondjuk kedves családpolitikai javaslatokat vigyen az Európai Unió Tanácsa elé. Minden oldalról érdemes megbecsülni ez a 83 százalékot, ami könnyen lejjebb mehet, ha az emberek úgy érzik, hogy tényleg ok nélkül büntetnek minket.

Negyedrészt, és itt most egy naiv felvetés jön, az unió soros elnöksége a magyar kormány számára is remek lehetőség ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtva, értelmes javaslatokat az asztalra téve javítsa a viszonyát a többi tagállammal. Orbán Viktor az elmúlt egy évben rengeteg olyan ziccert kihagyott, amiket a régiós társaink nem, ami mélyebb szövetségeket és persze pénzt jelent a számukra, de még az olasz miniszterelnöknek is simán elnézi az európai elit, hogy LMBTQ ellenes, integráció ellenes, posztfasiszta és pártosítja a közmédiát, csak legyen elég atlantista.

Nem mondom, hogy hiszek abban, hogy az unió elnökségének varázsa elvezeti majd Orbán Viktort az európéer fordulathoz, de jó lenne megpróbálni. Minden irány jobb, mint az, amelyik az unióból kifelé vezet.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2023. június 02-i adásában hangzott el.