„Klubrádió
A lényeg

Német kormánypárt: Magyarország aláássa az uniós értékeket, nem vezetheti az uniós törvényhozást

2/06/2023 15:40

| Szerző: Klubrádió

A német Zöldek EU-politikai szóvivője szerint "egy Magyarországhoz hasonló tagállam, amely tudatosan aláássa az uniós értékeket és intézményeket, nem vezetheti hat hónapig az uniós törvényhozást".

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott határozata megkérdőjelezte, hogy a magyar kormány alkalmas lenne 2024 második felében a tagállamokat képviselő uniós társdöntéshozó testület vezetésére.

Németországban koalíciós partnerek az ottani zöldek. Chantal Kopf, a párt EU-politikai szóvivője az Euractivnak arról beszélt, hogy „egy Magyarországhoz hasonló tagállam, amely tudatosan aláássa az uniós értékeket és intézményeket, nem vezetheti hat hónapig az uniós törvényhozást”.

A Tanács általában az Európai Parlamenttel közösen, bizonyos témákban egyedül dönt az EU jogszabályairól – fűzi hozzá cikkében a Telex. „A német kormány felelőssége, hogy bizonyítsa, mennyire képes Magyarország teljesíteni a Tanács-elnökség követelményeit.” Ha erre nem képes, „meg kell fontolnunk a magyar elnökség elhalasztását”.

Az elnökségek sorrendjéről végső soron a tagállamok döntenek. Kedden egy Tanács-ülésre érkezve a szintén zöldpárti Anna Lührmann uniós ügyekért felelős német államtitkár kétségét fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter „kellemetlen érzésének” adott hangot a közelgő magyar elnökség miatt, de az ügyről nem tárgyaltak hivatalosan, és a többi miniszter általában óvatosabban fogalmazott.

A széljobbos Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) viszont arra kérte Ausztria kormányát, hogy védje meg Magyarország jövőre esedékes elnökségét az Európai Unió Tanácsában. Az FPÖ elnöke, Herbert Kickl nevében kiadott közlemény szerint „ez egy a gyáva és méltánytalan támadás” a bevett uniós politikai erőktől „egy olyan kényelmetlen tagállam ellen, amely nem mond mindenre »igent és áment«, ami Brüsszelből jön, és amely miniszterelnöke elsősorban a saját népe javát tartja szem előtt.

A magyar után soros lengyel kormány is felháborodott: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint az elnökség eltolása „világosan sértené az európai szabályokat”, amelyeket az EU kvázialkotmányában, az alapszerződésekben rögzítettek.

„Az EU teljes működtetési módjának tönkretétele sehová sem vezet”, csak „a mélységbe” – nyilatkozta a Reuters szerint.