„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vasvári Csaba: A közmédia átlépte a Rubicont a bírák lejártásával

3/11/2022 19:43

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A múlt héten az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás látogatást tett David Pressman amerikai nagykövet hivatalában. Vasvári elmondása szerint azonban nem mint két, "talpas", beosztott bíró vettek részt a találkozón, hanem az alaptörvényben létrehozott közjogi testület, az OBT képviseletében. A köz- és kormányközeli média mégis összehangolt támadást intéz a bírák ellen arra hivatkozva, hogy az amerikai nagykövetnél tett látogatásuk veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Vasvári a Megbeszéljük című műsorban beszélt arról, hogy a közmédia ezzel átlépett egy határt, ami aggodalomra ad okot.

2022. november 03. Megbeszéljük 2022.11.03. Vasvári Csaba
15:28
00:00

Vasvári Csaba az OBT szóvivőjeként, Matusik Tamás pedig mint a tanács Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője tettek eleget október utolsó hetében az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete meghívásának. Vasvári szerint óriási különbség, hogy nem sima "tárgyalóbírákként", hanem mint egy közjogi testület képviselői voltak jelen David Pressman amerikai nagykövet hivatalában. Innentől fogva a bírói függetlenség miatti aggodalmak e tárgyban teljesen alaptalanok – mondta Vasvári. 

Az OBT szóvivője felidézte, hogy a látogatás utáni hét szerdáján tartottak egy országos bírói tanácsülést, ahol vendégként Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is jelen volt, aki megdöbbenésének adott hangot, és szó szerint aljasnak és nemtelennek minősítette azt az összehangolt sajtóhadjáratot, ami az amerikai nagykövetségen tett látogatásukat övezte.

De nemcsak az OBT tekinti ezt teljesen helyénvaló és minden szabályt betartó látogatásnak, hanem az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is. A nagykövetség csütörtökön adott ki egy nyilatkozatot, amelyben úgy fogalmazott, hogy a világszerte folytatott diplomáciai gyakorlattal teljesen megegyező volt az OBT tagjainak meghívása, illetőleg az ott történt megbeszélés. Az amerikai nagykövetség szerint ezzel szemben a diplomáciai gyakorlattal az az összehangolt támadás nem egyeztethető össze, ami a kormányközeli sajtóban zajlik. Új jelenség, hogy most már az adóforintokból fenntartott közmédiában is megjelentek lejárató anyagok – tette hozzá Vasvári. Szerinte ezzel a közmédia átlépte a Rubicont, amely külön aggodalomra ad okot.

Ennek az amerikai nagykövetségi nyilatkozatnak a kormányoldalra nézve talán a legleleplezőbb eleme, hogy közölnek egy fényképet arról, hogy Orbán Viktor találkozott régebben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egy volt tagjával, Anthony Kennedyvel – vetette fel a riporter, Bolgár György. A kormánymédia ugyanis azzal érvel, hogy az más, ha egy testület élén álló bíróval – mint például Kúria vagy Országos Bírói Hivatal elnökével – találkozik az amerikai nagykövet, mintha egy nem testületi elnök bíróval találkozna. Ugyanakkor kitűnik ennek az érvelésnek a kettős mércéje azáltal, hogy Anthony Kennedy sem volt elnök, hanem mindössze az amerikai Legfelső Bíróság egy tagja – tette hozzá Bolgár György. Vasvári erre úgy reagált, hogy nem érti azt a felvetést, miszerint "bárkik" tettek volna látogatást az amerikai nagykövet úrnál, hanem egy alkotmányos szervnek, az OBT-nek két, erre legitimációval bíró küldötte.

 
Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Anthony Kennedyvel, az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával
Fotó: Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége
 

Vasvári egy másik Rubikon-átlépésnek gondolja, hogy Vejkey Imre, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának elnöke is lemondásra szólította fel őt és Matusik Tamást. Vasvári szerint, amit Vejkey szájába adtak, azok elképesztő "sületlenségek". Vejkey összekeveri az Országos Bírói Tanácsot az Országos Bírósági Hivatallal – mondta Vasvári. Vejkey úgy ítéli meg, hogy ő minden évben az Országos Bírói Tanács beszámolóját vitatja meg az Országgyűlés igazságügyi bizottságában, azonban ilyenből ő még egyet sem látott, merthogy ilyet nem kell készítenie az OBT-nek – igazította helyre a tévedést Vasvári. Hozzátette, nem a tévedés a lényeg, hanem az, hogy aki az Országos Bírói Tanács bármely tagját támadja, az nem csak azt a bírót támadja, hanem a teljes magyar bírói kart.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Vasvári Csabával
2022. november 03., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György