„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bárándy: Bátorság kell ahhoz, hogy ma egy bíró függetlenül ítélkezzen

2/11/2022 21:46

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormánymédia két bírót támad, akik az Országos Bírói Tanács tagjaként az amerikai nagykövettel találkoztak. Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter szerint ha egy politikailag kényes ügyben kell ítélkezni, akkor remélhetőleg ugyanúgy ülnek le a bírák, mint az elmúlt évtizedekben, a sajnálatos különbség az, hogy ma ehhez bátornak kell lenniük. Erre egy normális országban nem lenne szükség, hogy jó lelkiismerettel, zavartalanul gyakorolják hivatásukat – tette hozzá.

2022. november 02. Megbeszéljük / részlet, Bárándy Péter (22.11.02.)
16:04
00:00

Bárándy Péter ügyvédet, volt igazságügyi minisztert arról kérdeztük, hogy a kormánymédia két bíró kirúgását követeli, amiért találkoztak az amerikai nagykövettel. Az Origo szerint például "Le kell mondania az amerikai nagykövettel egyeztető két magyar bírónak, ezt követeli a bírói függetlenség". A CÖF-ös ifj. Lomnici Zoltán pedig úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a hatalom nem avatkozhat bele az igazságszolgáltatás működésébe. Az Országos Bírói Tanács (OBT) erre reagálva kiadott egy közleményt arról, hogy annak idején Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal korábbi elnöke is találkozott az előző, trumpista nagykövettel, David Cornsteinnel.

Bárándy Péter a Megbeszéljük adásában azt mondta: nem derül ki az említett cikkekből, hogy milyen beavatkozásra gondolnak, ki avatkozott bele mibe. Mi értelmezhető úgy, hogy egy másik ország, jelen esetben az Egyesült Államok be akarna avatkozni a magyar igazságszolgáltatás ügyeibe? – tette fel a kérdést. Szerinte az OBT-nek dolga, hogy bizonyos külkapcsolatokat ápoljon, David Pressman nagyköveti pozícióját pedig a magyar állam is elfogadta.

Nem tudjuk, hogy mi volt a találkozó tárgya – mondta. Ezért "borzasztóan visszataszító", hogy egy tényre, a találkozó megtörténtére valamilyen meseszerű dolgot ráfűznek. A jelenlegi politikában van egy vonulat – amit például ifj. Lomnici Zoltán képvisel –, ennek tagjai bizalmatlanok a magyar igazságszolgáltatással, bírókkal, bíróságokkal szemben, és minden alkalmat kihasználnak arra, hogy negatív színben tüntessék fel a magatartásukat, ráadásul alaptalanul – jelentette ki.

A Kúria elnöke is közvetetten, de bírálatot fogalmazott meg a két érintett bíróval szemben. Erről Bárándy Péter azt mondta: Varga Zs. András úgy került a pozíciójába, hogy soha egy percig nem folytatott bírói tevékenységet, másrészt az OBT elutasította az ő jelölését. Ezek után "van törleszteni valója" az OBT-vel szemben – tette hozzá. Az viszont valóban politikai nyomásgyakorlás, hogy a kormánypárti médiában a két bíró lemondását követelik – jegyezte meg.

Műsorvezetőnknek arra a kérdésére, hogy ilyen támadások után szerinte egy bíró milyen érzésekkel ül le egy politikailag valamilyen okból kényes ügyben ítélkezni, úgy válaszolt: alappal reméli, hogy ugyanolyan érzülettel, mint egy, két vagy három évtizeddel ezelőtt, a sajnálatos különbség viszont az, hogy ma ehhez a bíráknak bátornak kell lenniük. Egy normális országban nem kellene bátorság ahhoz, hogy zavartalanul tudja gyakorolni a hivatását egy szellemileg jó képességű, igazságra törekvő ember. Nálunk ahhoz, hogy ilyen zavartalanul tudja gyakorolni – legalábbis a saját lelkiismeretét tekintve –, bátorságra is szüksége van.

Ugyanerről kérdeztük a Reggeli Gyorsban Aujeszky Nórát, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének szakértőjét, aki azt mondta: rendszeresen találkoznak egymással az amerikai nagykövetség és a bírói kar tagjai. Az OBT a bírák önigazgatási testülete, így két tagja a bírók képviselőiként járt el, és az ő tanácsi szerepükről lehetett szó. A kormánymédia "hisztérikus reagálását" rendkívül aggályosnak nevezte.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2022. november 02., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György