„Klubrádió
Esti gyors

Szepesházi a Kúria-elnök feleségének tanácselnöki kinevezéséről: Már a tisztesség látszatára sem adnak

15/08/2022 21:17

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár nem példátlan, hogy bizonyos esetekben egy bírói testület vezetője szakmai megfontolások alapján a közösség véleményével ellentétes döntést hoz, de azt, hogy a Kúria-elnök feleségét kinevezték a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, nem ide sorolja Szepesházi Péter volt bíró.

2022. augusztus 15. Esti gyors-részlet / Interjú, Szepesházi Péter - 2022.08.15.
07:33
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét, hogy jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt. A jegyzőkönyv szerint a voksok kevesebb mint a felét kapta meg. 

Azóta a Fővárosi Ítélőtábla hétfői közleményében nyilatkozott az esetről. A testület elnöke, Ribai Csilla ebben visszautasította azt a feltételezést, miszerint politikai kinevezés történt volna – írta meg a Telex. Ribai szerint a pályaműveket az erre vonatkozó törvény szerint értékelték, és "Dr. Kovács Helga Mariann tanácselnöki kinevezésére kizárólag objektív szempontok alapján került sor".

Varga Zs. András kinevezése

Az Országgyűlés az Országos Bírói Tanács tiltakozása ellenére titkos szavazással választotta meg 2020-ban Varga Zsolt Andrást főbírónak. A Kúria új elnökének megtett jogász tíz éven át szolgált Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként, majd alkotmánybíróként is dolgozott, de ítélkező bíróként soha, így tárgyalótermi gyakorlattal egyáltalán nem rendelkezett kinevezésekor.

Szepesházi Péter, volt bíró, jelenlegi jogvédő szerint bizonyos esetekben előfordul, hogy a bírói közösség vezetője úgy dönt, hogy a közzösség véleményével ellentétesen hoz döntést. Hangsúlyozta azonban,hogy a Kúria elnöke feleségének kinevezése aligha sorolható olyan döntések közé, amelyről később kiderülhet, hogy szakmailag megalapozott volt. Szepesházi szerint ez ellentmond a jóízlésnek. Különösen abban a helyzetben tűnik a szakember számára kínosnak ez, amikor az Európai Unióban kiemelt témaként kezelik a jogállamiság, az igazságszolgáltatás helyzetét Magyarországon. Hozzátette, a nepotizmus e formája az előző kormányok idején is jelen volt, most azonban "a tisztesség látszatára" sem adnak.

Az új, Magyarország jogállamisági helyzetét vizsgáló jelentés kitér arra, hogy a Kúriára való bírói kirendelések száma Varga Zs. András ideje alatt feltűnően megugrott. Bár pontos számadat nem áll rendelkezésre, a jelentés szerint túl gyakori és túl nagy számban rendelt át a Kúria elnöke más bíróságokról bírókat időlegesen. Szepesházi kifejtette, a kirendelés egyszemélyi döntés, amelyet az adott bíróság túlterheltsége esetén hozhat meg a testület vezetője.

Szepesházi arra is kitért, hogy egyetért az hírt elsőként megjelentető Observerrel, egyelőre szerinte is csak "szigetszerű" a probléma, most még csak a politikai és nagy gazdasági jelentőségű ügyek elbírálása került veszélybe, más bírósági döntéseken az öncenzúra jelen van, de jelenleg kevésbé érzékelhető a politikai nyomás. Ez a helyzet a szakember szerint azonban gyorsan változhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Szepesházi Péterrel
2022.08.15., hétfő 18:15
Riporter: Dési János