„Klubrádió
A lényeg

A "Kúria" csodálkozik, hogy a jogállamisági eljárásban a bírói gyakorlatot is szóvá tették

28/04/2022 15:23

Miután az Európai Bizottság hivatalosan arról értesítette a magyar kormányt, hogy feltételességi mechanizmust (jogállamisági eljárás) indítanak el, és ebben szóvá tették a magyar bírák kirendelési gyakorlatát, a Kúria közleményben reagált.

NEK - Zárómise a Hősök terén
 
NEK - Zárómise a Hősök terén
 
Budapest, 2021. szeptember 12. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén. Balról Varga Zs. András, a Kúria elnöke, jobbról Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

A fideszes parlamenti többség által helyzetbe hozott Varga Zs. András vezette Kúria közleményében azt írták, hogy csodálkozással értesültek arról, hogy az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban kifogásolta a bírák kirendelési gyakorlatát a magyar bíróságokon, így a Kúrián.

Szerintük "különösen furcsa", hogy a kifogás mindössze néhány héttel azt követően merült fel, hogy az Országos Bírói Tanács áprilisi ülésén a kérdésről hatásköri vitát folytatott. Meggyőződésük, hogy "a felvetésnek nincs köze a jogállamiság kérdéséhez, mert a valósághoz sincs köze".

"Kétségtelen, hogy a kirendelés rendkívüli szolgálatteljesítési forma, amelyre elsősorban akkor kerülhet sor, ha előre nem látható, vagy másképpen megoldhatatlannak bizonyuló átmeneti helyzet miatt valamelyik bíróság, így akár a Kúria azonnali segítségre szorul. A magasabb fokú bíróságra, így a Kúriára történő kirendelés más esetben a bíró szakmai fejlődésének és tapasztalatszerzésének is eszköze, azaz a személyes gyarapodását szolgálja. Mindkét eset átmeneti, belátható végű, határozott ideig tartó intézkedés, és mindkét esetben a kirendeléshez a bíró egyetértése és a két érintett bíróság elnökének hozzájárulása szükséges. Bármelyik nyilatkozat hiányában a kirendelésre nem kerülhet sor, vagy annak visszavonása esetén a kirendelést meg kell szüntetni.

Az elmúlt években valóban több bíró kirendelésre került sor a Kúriára. Ennek oka azonban egészen sajátos. Ha valakinek esetleg elkerülte volna a figyelmét, az elmúlt két esztendőben súlyos koronavírus járvány érintette az országot, amely kihatással volt nemcsak a bírósági ügyérkezésre, de az igazságszolgáltatási álláshelyek megpályáztathatóságára is. Amint a járványhelyzet - ha csak átmenetileg is - lehetővé tette, a Kúria a nyilvánosan hozzáférhető bírói álláspályázati felhívásokból megismerhetően folyamatosan intézkedett a bírói álláshelyek betöltéséről és ezzel együtt a kirendelések megszüntetéséről. Tény persze az is, hogy a pályázatok kiírása után, »független« szervezetek azonnal megfogalmazták a vádat, hogy a Kúria bírói állományának kicserélése történik.

Végezetül ezúton kívánunk megnyugtatni minden érdeklődőt, hogy az álláspályázatok kiírása jelenleg is folyamatos. Az elkövetkező két hónapban, még a nyári ítélkezési szünet előtt a Kúrián megszűnik az utolsó hosszú távú kirendelés is. Ennek oka azonban nem a minden valóságos vagy ésszerű alapot nélkülöző kritika, hanem a Covid-járványhelyzet aktuális szintje" - idézi a 444 a közleményt.