„Klubrádió
Reggeli gyors

A bírókat is megilleti a véleménynyilvánítási szabadság

2/11/2022 13:34

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormányzati propaganda most két bírót támad névvel, akik az Országos Bírói Tanács tagjaként az amerikai nagykövettel találkoztak. Ez a dolguk, és ezek a találkozók rendszeresek. A Társaság a Szabadságjogokért munkatársa szerint aggályos, hogy a propaganda a független bírókat célozza. 

2022. november 02. Reggeli gyors - részlet 2022.11.02. Aujeszky Nóra
05:20
00:00

Rendszeresen találkoznak egymással az amerikai nagykövetség és a bírói kar tagjai. Az Országos Bírói Tanács a bírák önigazgatási testülete, így két tagjuk a bírók képviselőiként jártak el, és az ő tanácsi szerepükről volt szó. Ez fontos garancia a magyar bírói szervezetrendszerben, mondta Aujeszky Nóra, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projekt szakértője a Reggeli gyorsban.

Budai Központi Kerületi Bíróság
 
Illusztráció: A Budai Központi Kerületi Bíróság
 

 

A bíróság mint önálló hatami ág természetesen részt vesz ilyen rendezvényeken, mondta a jogász, aki a kormánymédia "hisztérikus reagálását" rendkívül aggályosnak nevezte. A bírók kirúgását ugyanis nem lehet követelni, mert a bírói függetlenség egy nagyon fontos demokratikus alapelv, mondta Aujeszky Nóra.

Ha csak úgy el lehetne mozdítani bírákat, akkor könnyen nyomás alá lehetne őket helyezni, hívta fel a figyelmet a szakértő, aki hangsúlyozta, hogy éppen azért fontos a bírói függetlenség, mert ez mindenki érdeke, és mert a bírók befolyásmentes döntéséhez az kell, hogy ne lehessen őket ilyen, a média által generált nyomás alá helyezni. Ezt tisztázta az OBT is egy közleményben.

Aujeszky fontosnak nevezte, hogy a bírókat ne keverjék bele politikai ügyekbe, miközben ez a mostani médiahadjárat éppen arra törekszik, hogy politikai színben tüntesse fel őket. Az OBT eddig is kiállt a bírók sérthetetlensége mellett, és mert a szabad véleménynyilvánítás őket is megilleti. Véleményt mondhatnak a bíróságok helyzetéről és a jogrendszerről is szabadon véleményt alkothatnak, mondta.