„Támogassa
A lényeg

Megtámadott bíró: A Lajtától nyugatra 70 éve nem történt ilyen

7/11/2022 10:12

Már a Klubrádióban is a Rubicon átlépésének nevezte Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja, szóvivője, hogy a kormánypropaganda és egy fideszes parlamenti képviselő is támadást indított két bíró ellen, és a lemondásukat követeli. Most a Népszavának Vasvári kijelentette, ő se nem idegen ügynök, se nem hazaáruló, amivel vádolják a kormányzati propagandatermékek.

 
bírák a nagykövetnél
 
Az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás valóban látogatást tett David Pressman amerikai nagykövet hivatalában. Kép: USAmbHungary / Twitter
https://twitter.com/USAmbHungary/status/1585544673006845953/photo/2
 

 

Szerinte a bírói tevékenységét érintő állítások „csak gyalázkodások”, amelyek azért születnek, mert valamivel „el kell adni az újságot”.

„Múlt szerdán, az OBT ülésén felhívtam Senyei György OBH-elnök figyelmét arra, hogy aki ebben a példátlan helyzetben néma marad, az cinkossá válik. Abban bíztam, hogy meg fogja tudni különböztetni a bírói ítélkezési tevékenység miatti, illetve az OBT-ben vitt szerepkörrel kapcsolatos, igazgatást érintő kritikákat. Sajnos, csalódnom kellett, mert az OBH elnökének pénteki nyilatkozatából egyértelmű, hogy a kettő összemosását elfogadhatónak tartja. Ez pedig mindennél jobban erodálja a közbizalmat, amit ő védeni hivatott” – mondta Vasvári, aki bírótársával együtt találkozott az amerikai nagykövettel (, ahogy Handó Tünde is találkozott a budapesti amerikai nagykövettel, és mint írták, egy nagykövet elsősorban nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, tehát a saját országát képviseli egy másik államban).

Az ezután megjelent kormánypárti támadásról azt mondta Vasvári, hogy "európai uniós országban, legalábbis a Lajtától nyugatra az elmúlt 70 évben nem találni arra példát, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje. És nem is csak a sajtó, hanem országgyűlési képviselő, mi több, parlamenti bizottsági elnök tette ezt meg."

Kijelentette, nem félnek, "mert nem vagyunk hajlandóak félni”.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a bírókat megilleti a vélemény- és szólásszabadság, és szerintük aggályos, hogy a propaganda a független bírókat célozza.

Bárándy Péter ügyvéd pedig arról beszélt a Klubrádióban, hogy ha egy politikailag kényes ügyben kell ítélkezni, akkor remélhetőleg ugyanúgy ülnek le a bírák, mint az elmúlt évtizedekben, a sajnálatos különbség az, hogy ma ehhez bátornak kell lenniük.