„Klubrádió
A lényeg

Blokád alatt a reptér és a főbb autópályák Izraelben

12/07/2023 08:48

| Szerző: Klubrádió

Az izraeli ellenzék tulajdonképpen azzal vádolja Netanjahut, hogy a legfelsőbb bíróság hatásköreit korlátozó igazságügyi reformot az ellene folyó eljárás eltérítésére használja.

Több ezer tüntető vette blokád alá Izrael legfontosabb repterét, a Ben Gurion repülőteret és a főbb autópályákat kedden – számolt be a Reuters. A Benjamin Netanjahu miniszterelnök által szorgalmazott igazságügyi reform nem először ébreszt komoly feszültségeket Izraelben. A kneszet kedden azonban 64-56 arányban első olvasatban elfogadta a legfelsőbb bíróság hatáskörének korlátozását célzó törvényjavaslatot. A törvényjavaslatot ezután még második és harmadik olvasatban is el kell majd fogadni, mielőtt alkalmazni lehet.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint a képviselők emellett egy másik törvényjavaslatot is elfogadtak, amely megnehezítené a miniszterelnök elmozdítását. Ez jól jöhet Netanjahunak, akit továbbra is korrupciós vádak fenyegetnek.

Az izraeli ellenzék tulajdonképpen azzal vádolja Netanjahut, hogy az igazságügyi reformot az ellene folyó eljárás eltérítésére használja. Netanjahu tagadja ezt, vagyis visszautasít minden kapcsolatot az igazságügyi változások és saját ügye között.

Kedden Tel-Avivban lovas rendőrökkel, Jeruzsálemben vízágyúval oszlatták a tömeget, sokakat erőszakkal elhurcoltak. Az izraeli rendőrég közlése szerint legalább hatvanhat embert előállítottak.

A Ben Gurion repülőtérre bő ezer rendőrt vezényeltek ki. Itt több ezer demonstráló állta el a főbejárat előtti területet. A Times of Israel című lap szerint a tiltakozókat a rendőrség egy kordonnal körülzárt területre szorította vissza, hogy ne akadályozzák a repülőtérre való bejutás.

(Forrás: 24.hu)