„Klubrádió
Reggeli gyors

Jogállami konszolidáció? Az elmúlt 13 év után szinte kizárt

8/03/2023 11:48

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Közeledik a határidő, amíg a kormánynak lehetősége van valódi jogállami reformokat véghez vinni az EU-s támogatásokért cserébe. Egyrészt a 27 szuper mérföldkőnek nevezett követelményből alig párat teljesítettek, ami messze nem elegendő, de Hegedüs Dániel külpolitikai elemző szerint a kormány stratégiája még sikeres is lehet, és valamekkora összeget megszerezhet az Európai Bizottságtól.

2023. március 08. Reggeli gyors - részlet 2023.03.08. Hegedüs Dániel
06:52
00:00

Míg a Fidesz képviselőcsoportja Svédországban és Finnországban kalandozik, Navracsics Tibor, az EU-s pénzekért felelős és Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben igyekeznek megegyezésre jutni az Európai Unió pénzügyi támogatásáért. Hegedüs Dániel, German Marshall Fund elemzője rámutatott, hogy a magyar kormánynak március 31-ig van lehetősége teljesíteni az Európai Bizottság által támasztott úgynevezett 27 szuper mérföldkőnek nevezett feltételeket. "Ez már nincs messze". 

 
Varga Judit igazságügyi miniszter, Facebook
Facebook
 

 

Ha megnézzük a 27 követelményt, abból alig pár van olyan, amik teljesítettnek, vagy részben teljesítettnek tekinthetők, "ami azt jelenti, hogy a magyar korány továbbra is felületes és szimbolikus módon kívánja teljesíteni az Európai Bizottság elvárásait: ez az oka annak, hogy Navracsics Tibor és Varga Judit is Brüsszelben van, és ott "próbálják az igazságügyi reform és az antikorrupciós reform különböző elemeit tovább tárgyalni" - mondta Hegedüs.

Példaként említette Hegedüs hogy "antikorrupciós fronton" az egyetemek vagyonkezelői alapítványainak pozícióinál a magyar kormány "próbálja megtalálni azt a minimális szintet, ami az Európai Bizottság számára már elfogadható, így anélkül tudnának hozzáférni az EU-s forrásokhoz, hogy igazából megreformálnák.

Hogy a kormány lemondott-e már az EU-s forrásokról, arról Hegedüs azt mondta, ebben a gazdasági helyzetben ezt nem tudja elképzelni. Nem is jól kommunikálható döntés lenne, és ha továbbra is fenntartanák ezt a konfliktusos állapotot, az további eszkalációhoz, további forrásmegvonáshoz vezethetne, mondta.

Ezzel kapcsolatban Hegedüs megjegyezte, nem véletlen, hogy a homofób törvény is pont most került az Európai Bíróság elé, miközben ebben a kérdésben a kormány szigorítani készül. "Minden, ami érinti a jogállamot, potenciálisan magában foglalja a jövőbeli források felfüggesztését".

Hegedüs szerint "ebből a gödörből, ahelyett, hogy elindul a föld alatti barlangrendszerben, inkább vissza kéne másznia" a kormánynak.

Arról is szó esett, hogy ha ezek az európai reformok, amennyiben a szellemiségüknek megfelelően hajtanák végre, nem kompatibilisek a "jelenlegi rezsim természetével", és nem kompatibilis a fideszes elit gondolatvilágával sem.

A kérdés Hegedüs szerint az, hogy eljöhet-e egy olyan "töréspont a Fidesz és az EU viszonylatában", ahol a fideszes kormány azt mondja, hogy már olyan előnyökkel rendelkezik a hatalmi versenyben, hogy az EU által elvárt jogállami konszolidációt megengedhesse magának. Hegedüs szerint ugyanis ez lenne a racionális következtetés, de jelenleg nincs olyan nyomás a kormányon, ami ezt a döntést kikövetelné a magyar uralkodói elittől. És Hegedüs rámutatott arra, hogy az elmúlt 13 év dinamikáját ismerve se venne senki mérget arra, hogy a következő hat-tizenkét hónapban ilyesmi bekövetkezzen.

Szerinte a kormány jól látja azt, hogy különböző értelmezési lehetőségek vannak, és az Európai Bizottságban is vannak olyanok, akik szerint igenis van elmozdulás, akik azt látják, hogy a magyar kormány valamit teljesít, ami a felfüggesztés korábbi mértékét szükségtelenné teszi.  Ezért Hegedüs szerint nem teljesen sikertelen a magyar stratégia, és az EU-ban van arra fogadókészség, hogy kompromisszum szülessen. Ilyen kompromisszum lehet, hogy a zárolt EU-s támogatások egy részét felszabadítják, míg a nagyobb része befagyasztva marad. Hegedüs zárógondolata az volt, hogy a magyar kormánynak a partnereivel van játéktere.

Reggeli gyors/interjú Hegedüs Dániellel
2023.03.08., Szerda 8:12
Riporter: Para Kovács Imre