„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Le vagyok taglózva, de újratervezek

5/04/2022 17:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Világos volt Márki-Zay Péter számára is, hogy egyenlőtlen küzdelemben kell teljesítenie ellenzéknek. A politikus szerint rosszul mérték fel a Jobbik támogatottságát és az Ukrajnában dúló háború is a Fidesznek kedvezett. Hozzátette, összeomlott, de most újratervez.

2022. április 05. Megbeszéljük - részlet 22.04.05. Márki-Zay Péter
16:47
00:00

Márki-Zay Péter a Klubrádiónak azt mondta, a kudarcos választást követően összeomlott, le van taglózva, de nem adja fel, újratervez, mert a szavazók, a több tízezer aktivista és az ellenzék 106 jelöltje számíthat rá a továbbiakban is.

Megismételte korábbi kijelentéseit, szerinte legfőképp a kormány médiatúlsúlya miatt lehetséges, hogy a választók nem hitték el az összellenzéknek, és neki, hogy nem akarják eltörölni a rezsicsökkentést, nem akarnak katonákat küldeni Ukrajnába. "Hatékonyan működik Orbán propagandagépezete".

A kudarc egyik oka dolgot is lát. A háború kétségtelenül nem tett jót az ellenzéknek, és valamiért a választók inkább hitték, hogy Orbán megvédheti az országot a Valgyimir Putyin Oroszországa jelentette veszélytől, vagy mert hiszenek abban, hogy ellent tud állni neki, vagy mert azt hiszik, van olyan viszonyban Orbán Putyinnal, hogy emiatt utóbbi nem tekint célpontként Magyarországra. Megjegyezte, egy háborús konfliktus mindig a regnáló hatalmat erősíti.

Szerinte a Jobbik elveszette szavazói kétharmadát és ez alapvetően befolyásolta a választások kimenetelét. Bár nagyon remélte, hogy sikerülhet, a Jobbik szavazói táborának egy harmada a Fideszre, a másik pedig a Mi hazánkra adta le a szavazatát, akik így 5 százalékkal juthattak be a Parlamentbe.

Azt a tapasztalatot volt kénytelen levonni, hogy Orbán terepén, Orbán szabályai szerint nem váltható le, és az ellenzéki pártok így csak biodíszletek a Parlamentben. És bár nem helyesli jelenlétüket, tudja, hogy sokaknak közülük egzisztenciális kérdés bent ülni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Márki-Zay Péterrel
2022.04.05., kedd 16:30
Riporter: Bolgár György