„Klubrádió
Kovátsműhely

Március 15.: ünnepeljen Kováts Krisztával!

14/03/2020 11:48

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Klubrádió március 15-i összejövetelét a veszélyhelyzetre való tekintettel ugyan nem tudja megtartani, de a Kovátsműhelyben megemlékeztünk az 1848-as szabadságharcról. Kováts Kriszta vendége volt Gyarmati György történész és Hodosán Róza szociológus, akikkel a március 15-ék megünneplésének történetéről beszélgettünk, 1848-tól a rendszerváltásig. Ruttka Andrea textilművész és Ráday Mihály operatőr, városvédő jöttek el hozzánk az adás második felében, akik már 32 éve tartanak megemlékezéseket Kovács J. honvéd sírjánál.

2020. március 15. Kovátsműhely (2020. március 15., vasárnap 17:00)
52:39
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

A rendszerváltás óta minden évben megünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóját, de nem volt ez mindig így. Gyarmati György történésszel a dualizmus korától kezdve végigvettük, hogyan alakult a megemlékezések sorsa. 1848 után a hatalom szinte mániákusan üldözte a nemzeti érzület megnyilvánulásait. A forradalom ötvenedik évfordulóján március 15-e helyett, az uralkodó számára is elfogadható április 11-ét, azaz az 1848-as áprilisi törvények szentesítésének emléknapját tegyék meg hivatalos nemzeti ünneppé.

 kép: Klubrádió
 
 


Bár a Horthy-korszakban rehabilitálták az ünnepet, a második világháború után, ünnep ide, évforduló oda, 1951-től minisztertanácsi rendelettel újra munkanappá nyilvánították március 15-ét. Torlódtak tavaszi ünnepek az új rendszerben: március 21-e, a Tanácsköztársaság kikiáltásának napja, április 4-e, Magyarország felszabadítása - és persze március 9-e, Rákosi Mátyás születésnapja, amit országszerte, fellobogózva volt kötelező megünnepelni. Ebbe a környezetbe már nem fért bele március 15-e.

1956 után már kifejezetten veszélyes volt megemlékezni a forradalomról. Hodosán Róza elmesélte, hogyan ünnepelték titokban iskolatársaival az évfordulót vidéken, ahol az emberek úgy tüntettek, hogy március 15-én magyar zászlókat tűztek ki házaikra. 1973-ban, amikor Róza már egyetemista volt, gumibotoztak is a Petőfi-szobornál. Ennek ellenére a fiatalok megtalálták a módját az ünneplésnek minden évben: megszokott útvonalon vonultak a Petőfi-szobortól a Bem József térig, ezzel a különutas ünnepléssel természetesen némi rendszerkritikát is megfogalmazva.

 kép: Klubrádió
 
 


Adásunk második felében Ruttka Andrea és Ráday Mihály voltak vendégeink, akik immár 32 éve tartanak megemlékezések Kovács J. honvéd sírjánál, amit a házuk közelében fedeztek fel több mint három évtizede. Az évek alatt a sírt rendbe tették, környékét kiépítették. Március 15-én 15:00-kor minden évben összegyűlik ott a budapesti értelmiség krémje, beszédek hangzanak el, a színészek verset mondanak, a zenészek zenélnek - Sebő Ferenc például egyszer egy komplett koncertet adott. Az ünnepség után pedig baráti hangulatú beszélgetésekkel emlékeznek a forradalomra az összegyűltek. Andrea még különleges kokárdákat is készít az alkalomra.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Klubrádió 

Kovátsműhely
2020. március 15., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta