„Köszönjük,
Megbeszéljük...

"Magyar Péter hasonló rajongást tud kiváltani, mint Trump, de a politikájuk teljesen más"

24/05/2024 23:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Róna Dániel politológus szerint a szavazók – hívek – érzelmi bevonása, a kampány jó és rossz harcaként keretezése, vagy a rájuk irányuló figyelem mértéke szempontjából lehet hasonlóságokat találni Magyar Péter és Donald Trump között, de a politikájuk tartalma, az ideológiájuk teljesen más.

2024. május 24. Megbeszéljük / részlet, Róna Dániel (24.05.24.)
14:41
00:00

Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója pár nappal ezelőtt egy tévéadásban bizonyos szempontból Donald Trumphoz hasonlította Magyar Pétert, de, mint a Megbeszéljük adásában elmondta, ezt nem ő találta ki, ha jó hasonlat, akkor Ruff Bálinté az érdem, ha rossz, akkor abban osztozik ő is.

Jelezte, elemzőként elsősorban úgy figyeli a politikát, hogy ki sikeres, ki sikertelen és miért, azt másodlagosnak tekinti, hogy milyen ideológiát képvisel a jelölt. Hozzá is eljutottak olyan visszajelzések, hogy egy sokak által szimpatikusnak tartott jelöltet egy ellenszenveshez hasonlított, de nem így értette. Megjegyezte ugyanakkor, ha csak fele olyan sikeres lesz Magyar Péter, mint Donald Trump, akinél már a republikánus előválasztás megnyerése is meghökkentő volt 2016-ban, majd az amerikai elnökválasztások történetének egyik legnagyobb meglepetése és anomáliája volt, hogy Hillary Clintont le tudta győzni, sőt, most is jó esélyekkel indul, az elég kedvező lenne a számára.

A hasonlóságok között elsőként említette, hogy mindketten olyan szavazókat tudnak megszólítani, akik korábban kiábrándultak a politikából, egyik párttal sem szimpatizáltak, viszont most úgy érzik, hogy „végre van valaki, aki más”. Mindkettejükben van elitellenes hozzáállás, és olyan szempontból koalícióképtelenek, hogy minden más politikai erőt romlottnak tekintenek. Provokatív, már-már túlzónak tűnő állításokat tesznek, amelyek nagyon jó azonosulási alapot adnak. Erre példaként említette, hogy Magyar Péter arról beszélt, hogy Polt Péter repülni fog. Ami nem tűnik reálisnak jogi szempontból, hiszen csak akkor tudnák leváltani a legfőbb ügyészt, ha kétharmaddal győzne a Tisza Párt, de ezt a bonyolult helyzetet nem így tálalja a választóknak.

A hasonlóságok között említette, hogy ez a két szereplő mekkora figyelmet tud magára irányítani; olyan érdekes a személyük, a múltjuk, a politikai ajánlatuk, hogy elhomályosítják a többi jelöltet. A következő hasonlóság az érzelmi bevonás: nyilván minden politikus törekszik arra, hogy a „hívei” érzelmileg minél jobban kötődjenek hozzá, mert ha ezt eléri és elkövet egy politikai hibát, azt is bocsánatos bűnnek tekintik és nem ábrándulnak ki belőle, hiszen akár messiásnak is tekinthetik. A jó és a rossz harcaként állítják be kampányukat, ahol a narratíva szerint ők mentik meg az adott politikai közösséget – ezzel kapcsolatban felhozta a szuperhős-jelenséget is, amely filmeken, sorozatokon keresztül sokak gondolkodását meghatározza.

Trumpnál sok elemző mondta, hogy ilyen szélsőséges ideológiával nem lehet választást nyerni, és Magyar Péternél is többen úgy látták, hogy ha ennyire keményen, elítélően fogalmaz az ellenzéki pártokról, akár a főpolgármesterről, akkor azzal nem tud majd ellenzéki szavazókat szerezni, de úgy látszik, ez is sikerül neki.

Itt véget is érnek a hasonlóságok, mert az ideológiájuk nagyon különbözik, Trump rasszizmusa teljesen idegen Magyar Pétertől – jelentette ki Róna Dániel. Műsorvezetőnk megjegyezte, szerinte fontos az a tartalmi különbség, hogy Trump nagyon „elvadult”, szinte demokráciaellenes lett, szembefordult a hagyományos demokratikus intézményekkel, míg Magyar Péter ígérete szerint helyre akarja állítani a demokráciát; ezzel a politológus is egyetértett, hozzátéve: nem akarja erőltetni ezt a párhuzamot, minden hasonlatnak megvannak a korlátai.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. május 24., péntek 17:30
Műsorvezető: Bolgár György