„Köszönjük,
Reggeli gyors

Orbán adófizetők pénzén dezinformálja a saját hazáját

23/05/2024 09:24

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Krekó Péter a German Marshall Fund agytröszt hasábjain elemzi, hogy vajon a kormány által finanszírozott dezinformációs kampány ismét győzelemhez segítheti-e Orbán Viktort.

2024. május 23. Reggeli gyors - részlet 24.05.23. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:59
00:00

A film, a filmipar a magyarok DNS-ében van – fogalmazott Káel Csaba a filmszakma kormánybiztosa a cannes-i filmfesztiválon. Több mint 100 évet maga mögött tudva óriási hagyománya van a magyar filmiparnak. A Kemény Ildikó rendező, a magyar születésű kanadai producer, Robert Lantos és a brit Mike Goodridge részvételével zajlott pódiumbeszélgetésen elhangzott, hogy Európában a britek után előkelő helyen állunk a filmgyártásban, de a kontinens első számú filmgyártói bázisának számítunk – olvashatjuk az amerikai Variety tudósításában.  Az év végéig Káel 4 újabb színtér felhúzását ígérte meg 12 ezer négyzetméteren. A beszélgetés alkalom volt arra is, hogy hirdesse, a kormány 30%-os készpénzfizetési kedvezményt ad, amely uniós csatlakozásunk óta, 20 éve létezik. A producerek dicsérték a magyar stábok felkészültségét, s a Budapestet, amely magán viseli az európaiság minden jegyét.

Szijjártó: A szavazók számára a választás a háború és a béke között dől el

Ismét arra figyelmeztetett Szijjártó Péter ammani kollégájával találkozva, hogy ha Európa csapatokat küldene Ukrajnába, ahogy ezt egyesek már jelezték is, míg mások atomfegyver bevetéséről fantáziálnak, akkor az újabb világháborúhoz vezetne – tudósít az eseményről a Prensa Latina. Kampányolva a június 9-i választások előtt azt fejtegette, hogy reméli, a szavazók számára ez a választás a háború és a béke között dől el, s a szavazók megüzenik az őrültségeket beszélő politikusoknak, hogy elég volt.

Bombafenyegetések Indiában

Legalább 150 iskola kapott bombafenyegetést Delhiben, s az ottani rendőrségi nyomozás után felmerült a gyanú, hogy ezeket az emailben érkező leveleket Budapestről küldték az iskolákba – írta meg a New Indian Express. A rendőrség kapcsolatba lép az IP cím üzemeltetőjével, s érdekes csavar, hogy a budapesti email tudatosan mail.ru (utóbbi orosz entitásra utal) szerverről küldték. A bombafenyegetések május 1-én történtek, s óriási pánikot keltettek a gyerekek és a szülők körében egyaránt, nem beszélve az ezzel járó óvintézkedésekről az evakuálástól kezdve a gyerekek biztonságos elhelyezéséig. A nyomozati anyag szerint a történtek az első látásra is bonyolultak, mélyebb konspirációs hálózat állhat mögötte, mert nem kizárt, hogy ISIS, azaz az Iszlám Állam terrorszervezet parancsmodulja állhat a háttérben.

Júniusban megkezdődhetnek az Ukrajna uniós csatlakozását előkészítő tárgyalások

Az Ukrajnában szerkesztett Evropéjszkaja Pravda közli, hogy Brüsszel jó hírt osztott meg: június 25-én megkezdődhetnek az ország uniós csatlakozását előkészítő tárgyalások. Utal itt a lap egyébként a Politico brüsszeli értesülésére. Ez ugyan csak pár nappal van a magyar kormány rotációs elnökségének július 1-i megkezdésétől, ám mégis alapvetően megváltoztatja a helyzetet.  Abban reménykednek, hogy a még svéd elnökség alatt elkezdődő folyamat elé nem gördít akadályt Orbán Viktor és kormánya. Egy másik forrás ezt a tárgyalási kezdési időpontot június 27-28-ra teszi, ami még mindig ad esélyt a nagy lépés megtételéhez, és ahhoz, hogy a magyar vezetés ne késleltesse a folyamatot.

Orbán az adófizetők pénzén vezeti félre a saját szavazóit

Krekó Péter a German Marshall Fund agytröszt hasábjain azt elemzi, hogy vajon a kormány által finanszírozott dezinformációs kampány vajon ismét győzelemhez segíti-e Orbán Viktort. Merthogy Orbán eddigi, négy egymást követő győzelmét is sikeres kampánymódszereinek köszönhette. No és egyszer sem volt még lelkiismeretfurdalása amiatt, hogy az adófizetők pénzén vezette félre a saját szavazóit. Sőt, a ráfordított összegek tekintetében nem ismer határt. Az év első 5 hónapjában már 4 millió eurót költött a közösségi hálón kampányra. A Fidesz két és félszer többet költött az összes 13 ellenzéki párt együttes kiadásainál. Vagy úgy is fogalmazhatjuk, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a DK kiadásainál 8,5-szer többet áldoztak politikai céljuk elérésére. Az összes hirdetés egyébként arányait tekintve a németnél is magasabb, miközben utóbbi lakossága nyolcszor, gazdasági ereje 20-szor nagyobb. Mindezt Krekó az Orbán kezében összpontosuló médiaellenőrzéssel magyarázza. 2022-ben a háborús retorikájával még a nem Fidesz szavazók egy részét is behúzta a csőbe. Viszont a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter távozásával beállt új helyzetben Magyar Péter gyorsan felépített egy pártot és óriási bizalmat köréje. De nem könnyű a helyzet, mert most a Fidesz azt akarja elhitetni, hogy az európai baloldal új világháborút készít elő. Magyar egyetlen fillért sem költött a Fb-kampányára, viszont azt roppant ügyesen használja, így pártja 26%-os támogatottságot élvez, miközben a Fidesz népszerűsége 53%-ról 45%-re csökkent. Krekó gyakorlatilag felszólítja a közösségi hálót működtetőket felelősségük felvállalására, mert a Fidesz-nyomulás nem áll meg a határnál. Mindenki Orbánékat fogja követni a siker érdekében.

 
"Háborúpártiak" plakátok
 
"A baloldal belesodorna minket a háborúba" feliratú propagandaplakátok. Kiadójuk a CÖF (Civil Összefogásért Fórum).
Eötvös Károly Közpolitikai Intézet / Eötvös Károly Policy Institute/Facebook
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.05.23., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit