„Támogassa
Reggeli gyors

Ligeti: Nagy lehetőséget szalasztott el az EB

20/12/2023 10:40

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Csalódottságának adott hangot az Európai Bizottság döntésével kapcsolatban Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Szerinte ugyanis a vétótól való elállás fejében Magyarország számára felszabadított 10 milliárd euróval "a hatalom bőven megvan a következő néhány évben", egészen a választásokig. 

2023. december 20. Reggeli gyors - részlet 23.12.20. Ligeti Miklós
15:59
00:00

Bármikor újra pénzügyi szankciókkal élhet az Európai Bizottság, ha úgy ítéli, Magyarország nem teljesíti azokat a feltételeket, amelyeket az uniós források kifizetéséül szabott – erősítette meg a Portfolio kérdésére a testület szóvivője.

A portál annak okán kereste meg a Bizottságot, hogy a minden kifizetés előtt kötelező, úgynevezett horizontális feljogosító feltételeknél az utolsó, az igazságügyi reform múlt héten elfogadott eleme a Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabály szerint nem azonnal, hanem a kihirdetést követő 61. napon lép hatályba.

„Úgy látom, hogy a Bizottság elpuskázta a folyamatot” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, hozzátéve, elképzelhető, hogy saját csalódása mondatja ezt vele.

Kifejtette, azért tartja elszalasztottnak ezt a lehetőséget, mert annak ellenére szabadították fel a 10 milliárd eurót Magyarország számára, hogy az egyébként nem túlságosan szigorú elvárásokat sem teljesítette a kormány. Ráadásul ezek a kikötések Ligeti szerint nem veszélyeztették volna a NER pozícióját. Ehelyett politikai döntést hoztak az uniós vezetők. Ennyi pénzzel „a hatalom bőven megvan a következő néhány évben”. És mivel más rendszerekhez hasonlóan ez is a következő választásig tervez komolyabban, 2026-ig a NER-nek nem kell aggódnia amiatt, hogyan jut további uniós forrásokhoz.

Azt, hogy a tudományos élet szabadságát, az LMBTQ emberek és a menekültek jogait és az igazságszolgáltatás függetlenségét is magában foglaló horizontális feljogosító feltételek alapján bármikor felfüggeszthetik a már felszabadított összeg kifizetését, „fogatlan állkapocs csattogtatásának” nevezte Ligeti.

EU-csúcs Brüsszelben
 
Orbán az EU-csúcs előtt
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Hasonlóan reagált a döntéssel kapcsolatban Daniel Freund német uniós parlamenti képviselő is, aki szerint "az Európai Unió történetében a legnagyobb megvesztegetési botránya az, amelyben Ursula von der Leyen engedett az autokrata, Putyin-szövetséges Orbán Viktornak. Orbán zsarolása célba ért".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.12.20., szerda 7:12
Riporter: Para-Kovács Imre