„Támogassa
A lényeg

Az EU feloldott 10,2 milliárd eurónyi magyar uniós támogatást

13/12/2023 17:44

| Szerző: Klubrádió

Az igazságszolgáltatáshoz köthető jogszabályok elfogadását kielégítőnek ítélte Brüsszel, a források egy része azonban továbbra is blokkolva marad.

Miután szerda délután megjelent a Magyar Közlönyben az igazságügyi reformmal kapcsolatos utolsó európai uniós elvárásoknak is eleget tevő törvénymódosítás, az Európai Bizottság bejelentette: a jogállamisági problémák miatt befagyasztott támogatások számottevő részét megnyitják Magyarország számára.

„Az Európai Bizottság ma két határozatot fogad el Magyarországgal és az ország jogállamisági helyzetével kapcsolatban. Az egyik a magyarországi igazságügyi reformot érintő horizontális feltételekhez kapcsolódik, a másik pedig a költségvetési feltételrendszerre vonatkozik” – olvasható a testület közleményében.

A Bizottság azt írja: „Alapos vizsgálatot és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecserét követően a Bizottság úgy véli, hogy Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyek meghozatalára kötelezettséget vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság úgy ítélje meg, hogy az EU Alapjogi Chartájára vonatkozó horizontális felhatalmazó feltétel teljesül az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.”

Ahogy a 444 írja, eszerint a kohéziós politikai finanszírozás egy része nem lenne többé zárolva, és így Magyarország megkezdheti a mintegy 10,2 milliárd euró összegű visszatérítés igénylését.

Vagyis az eddig befagyasztott támogatásokból több mint tízmilliárd eurónyi része válik hozzáférhetővé a következő években, a 2021-2027-es költségvetési időszakban. A kohéziós alapokban eddig összesen mintegy 30 milliárd, Magyarországnak szánt forrás volt befagyasztva, ennek csaknem a harmadát szabadította fel most a Bizottság. A brüsszeli testület a közleményében leszögezte:

Összességében a Magyarország számára továbbra is zárolt finanszírozás mintegy 21 milliárd eurót tesz ki. Azzal kapcsolatban, hogy további, jelentős összegek zárolva maradnak, a cikkben felidézik: 2022. december 15-én a költségvetési feltételrendszer keretében intézkedéseket fogadtak el „az uniós költségvetésnek a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szembeni védelmére”. Ezek az intézkedések a magyarországi jogállamiság elveire vonatkoznak a közbeszerzés, az ügyészségi fellépés, az összeférhetetlenség, a korrupció elleni küzdelem és a közérdekű vagyonkezelői alapítványok területén.

A Magyarországgal folytatott rendszeres eszmecserék ellenére a Bizottság úgy véli, hogy Magyarország nem foglalkozott a jogállamiság elveinek azon megsértéseivel, amelyek miatt a Tanács 2022 decemberében intézkedéseket fogadott el. Ezért a Bizottság nem tudja javasolni a Magyarországgal szembeni intézkedések kiigazítását vagy megszüntetését. Ez azt jelenti, hogy három kohéziós politikai program, 6,3 milliárd eurós költségvetéssel, továbbra is felfüggesztésre kerül, és Magyarország egyelőre nem fér hozzá ezekhez a forrásokhoz.