„Támogassa
Reggeli gyors

Daniel Freund: Az EU történetének legnagyobb kenőpénzét fizetik Orbánnak

14/12/2023 09:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Zelenszkij Oslóban azt mondta, nincs oka Orbánnak akadályozni Ukrajna EU-csatlakozását. Találkozót szeretne, hogy kiderüljön, mi a probléma és hogyan oldhatják meg. Széleskörben kritizálták az Európai Bizottság döntését a Magyarországnak szánt források feloldásáról, ráadásul így is kérdéses, hogy elkerülhető-e a magyar vétó. Nemzetközi lapszemle.

2023. december 14. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.12.14.
05:57
00:00
Nincs a magyar kormányfőnek semmi indoka arra, hogy blokkolja Ukrajna uniós tagságát – állította Volodimir Zelenszkij elnök Oslóban a norvég kormányfővel, Jonas Gahr Støre-vel tartott közös sajtótájékoztatón – számolt be a világsajtó, például a U.S. News & World Report a Reuters híre alapján. S most elárulta azt is, amit titkolt mindkét fél eddig, hogy miről beszélt a két politikus vasárnap az argentin elnök beiktatási ceremóniáján, amikor egymáshoz viszonylag közel ültek a vendégpáholyban. Ezt mondta el most az ukrán elnök: elég egyértelműen fogalmaztam, nincs oka megakadályozni uniós tagságunkat. És arra kértem, mondja el, mi az a kifogás, mi az indoka annak, hogy mégsem enged a kérésnek. Azóta is várom a válaszát.  Hozzátette: szerinte sürgősen szervezni kellene a két ország között egy találkozót, ahol konstruktív megbeszélést lehetne folytatni. Beszélnünk kell, találkoznunk kell és meg kell oldanunk ezt a problémát. Merthogy én igazából semmilyen lényegi gondot nem látok… A ma kezdődő uniós csúcson elég világos a képlet, gyakorlatilag mind a 26 tagállam nyilvános vitát szeretne Ukrajna csatlakozásáról és arról, hogy további pénzügyi támogatást kaphasson a lassan két éve háborúban álló ország. Azonban mindkettőt ellenzi Magyarország, nincs előrehaladás az ügyekben – egyelőre.

Az Európai Unió történetében a legnagyobb megvesztegetési botránya az, amelyben Ursula von der Leyen engedett az autokrata, Putyin-szövetséges Orbán Viktornak. Orbán zsarolása célba ért – idézte az DW Daniel Freund német uniós parlamenti képviselőt, aki azt kommentálta, hogy az Európai Bizottság bejelentette, felszabadít és utal Magyarországnak mintegy 10 milliárd eurót, mivel rendben lévőnek találta a független igazságszolgáltatás helyreállítása érdekében megkövetelt feltételek teljesítését.

Freund azt írta X-csatornájára:

"Von der Leyen az EU történetének legnagyobb kenőpénzét fizeti az autokratának és Putyin barátjának, Orbán Viktornak" - írta a közösségi médiában Daniel Freund német EP-képviselő. "A jelzés katasztrofális: Orbán zsarolása kifizetődik."

A bejelentés során Didier Reynders még hozzátette azt is, hogy megfelelő garanciákat is kaptunk arra nézve, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége egyre erősebb lesz Magyarországon. A bizottság közleményében pedig olvashatjuk azt is, hogy 12 milliárd eurót továbbra is visszatartanak a kormánytól a közbeszerzési problémák, az ügyészség működésével kapcsolatos kifogások, az összeférhetetlenségek, a korrupció és az elégtelen közbizalom miatt. Összességében 21 milliárd euró van függőben – szögezi le a közlemény.

Nemcsak Freund szerint problémás a döntés, a bejelentés előtt az Európai Parlament képviselőcsoportjai közül négy frakció vezetői levélben fordultak Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, hogy ellenezzék a pénzeszközök felszabadítását, arra hivatkozva, hogy a feltételek "nem teljesültek".

Kritizálta a források felszabadítását a Transparency International EU munkatársa, Vitor Teixeira is:

 "Az Európai Bizottság nem állíthatja, hogy fenntartja a demokráciát az EU-ban, ha nem veszi komolyan, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik megsértik az értékeit. A mai döntés az ellenkezőjét üzeni: a demokratikus társadalom rombolása büntetlenül maradhat, ha pusztán kozmetikai reformokat hajtanak végre."

A DW cikke kérdésként veti fel, hogy vajon mindez elősegíti az Ukrajna-ügyek célbaérését.

Orbán Viktor szerda délutáni Facebook-bejegyzésében még azt közölte, Magyarország nem támogatja Ukrajna gyors EU-csatlakozását, mivel az ország háborúban áll és egyelőre nem tudja teljesíteni a feltételeket.

Nem kizárt persze, hogy az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásban megváltoztatja véleményét.

Donald Tusk lengyel kormányfő az EU-csúcsra érkezve azt nyilatkozta, hogy Orbánt rendkívül pragmatikus politikusnak ismerte meg. Ígérte, megkeresi a módját annak, miként tudná kedvező irányban befolyásolni az álláspontját. Olaf Scholz német kancellár pedig azt mondta: "az Ukrajnával szembeni apátia elfogadhatatlan". Meg kell találni annak a módját, miként lehet egy vétót, a magyar vétót semlegesíteni. Nem megoldás ugyanis hosszú távon, hogy egy tagország megakadályozza a többség döntésének megvalósítását.

A San Francisco Chronicle – amely az AP amerikai hírügynökség tudósítását vette alapul – inkább az EB figyelmeztetésére helyezte a hangsúlyt. Azaz: amennyiben mégsem az ígérteknek, az írásban foglaltaknak megfelelően zajlik az igazságügyi reform alkalmazása, a pénzt nem folyósítják a tervezett menetrend szerint. Nagy megkönnyebbülés a kormány számára kedvező uniós döntés, hiszen Magyarország ősszel épphogy csak elkerülte, hogy a negyedik egymást követő negyedévben is tovább zsugorodjon a gazdaság, miközben az infláció minden uniós tagországot többszörösen meghaladó mértékű. Az AP is megírja, hiába reménykednek még ezek után is a többiek az Ukrajnát segítő intézkedések elfogadásában. A bizottság egyébként attól tartott, hogyha a feltételek írásbeli teljesítése mellett sem oldja fel a befagyasztott forrásokat, akkor Magyarország az EU bírósága elé viszi az ügyet, pert akasztva az EB nyakába.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.