„Klubrádió
A lényeg

Az ukránok Szijjártóval tárgyalnak Orbán és Zelenszkij találkozójáról

7/12/2023 08:01

| Szerző: Klubrádió

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját.

A Washingtonban tartózkodó Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt Szijjártó Péterrel, aki jelenleg Ghánában tartózkodik munkalátogatáson – írja az MTI.

Andrij Jermak tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. A magyar külügyminiszter a tájékoztatást megköszönte és tudomásul vette.

Paczolay Máté külügyi szóvivő beszámolója szerint egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért megállapodtak arról, hogy személyesen is találkoznak.

Ezen kívül Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját.Erre Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség.