„Klubrádió
Esti gyors

Jön az EU-s pénz, de az igazságügyi reform hiányos

14/12/2023 09:51

| Szerző: Klubrádió

Az igazságügyi reform az Európai Bizottság szerint megfelel a horizontális feljogosító feltételek teljesítésének, így Brüsszel feloldott 10,2 milliárd eurónyi magyar uniós támogatást. Nem ért egyet ezzel a döntéssel Farkas Erika, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza. A kifogásait fejtegette az Esti gyorsban. 

2023. december 13. Esti gyors-részlet (2023.12.13.) Farkas Erika
10:34
00:00

"Nem értek egyet a döntéssel, itt van még tennivaló. Van pár hiba, ami apróságnak tűnhet, de nem véletlen, hogy a magyarok nem tettek eleget ezekben a kérdésekben az európai uniós elvárásoknak" – mondta Farkas Erika, majd ki is fejtette, hogy mik ezek a hibák, amik rontják az igazságügyi reform örömteli fejleményének összhatását. Szerinte Magyarország nem orvosolta hiánytalanul az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait.

Szerdán délután jelent meg a Magyar Közlönyben az igazságügyi reformmal kapcsolatos európai uniós elvárásoknak eleget tevő törvénymódosítás. Az Európai Bizottság bejelentette: a jogállamisági problémák miatt befagyasztott támogatások jelentős részét megnyitják Magyarország számára. "Az Európai Bizottság ma két határozatot fogad el Magyarországgal és az ország jogállamisági helyzetével kapcsolatban. Az egyik a magyarországi igazságügyi reformot érintő horizontális feltételekhez kapcsolódik, a másik pedig a költségvetési feltételrendszerre vonatkozik" – olvasható a testület közleményében.

Ennek a reformnak négy fontos eleme volt, ebből egy nagyon fontosat emelt ki Farkas Erika, az országos bírói tanács jogköreinek, illetve státuszának a megerősítését. "Ki kell emelni, hogy nagyon sok múlik a magyar bírákon is. Hiszen most van egy megerősített jogkörrel rendelkező bírói tanács, ennek a tagjainak azonban hamarosan lejár a megbízatása. Jelenleg is folyik zárt ajtók mögött a tanács tagjainak és a póttagjainak a megválasztása. Nagyon sok fog múlni azon, hogy azok, akik a következő ciklusban, a következő hat évben tagok lesznek, hogyan fogják tudni gyakorolni ezeket a jogköröket" – fogalmazott.

Két pont van, amivel kapcsolatban a Magyar Helsinki Bizottság jogásza úgy látja, hogy nem történt meg teljes mértékben a teljesítés. "Az első, hogy a magyar kormány megoldotta, hogy emberi beavatkozástól mentes legyen a kúriaügy elosztási rendje, de valójában továbbra is lehetőséget ad az ügyelosztási rend arra, hogy variálják a tanács összetételét. A másik egy jogszabály volt, ami rendbe teszi azt, hogy a magyar bírók mikor, hogyan fordulhatnak az Európai Unió Bíróságához, ha úgy látják, hogy egy olyan ügyben kellene ítélniük, ahol a magyar jogszabályok ellentétesek az EU joggal. A kúriának azonban van egy olyan precedens értékű döntése, ami kimondja azt, hogy jogellenes, ha egy bíró bizonyos kérdésekben az Európai Unió Bíróságához fordul. Ezt a precedenst ki kellene ütni egy ezzel ellentétes tartalmú rendelkezéssel" – magyarázta Farkas Erika.

Volt még egy eleme a követelményrendszernek, ami a jogász szerint nem valósult meg. Ez arról szólt, hogy a kúria elnökét nem lehet újraválasztani. "Megszületett a törvényi rendelkezés, ami ezt kimondja, de a háttérben maradt egy olyan szabály, ami megengedi, hogy amíg új elnököt nem választanak meg kétharmados többségben, addig a korábbi elnök teljes jogkörrel pozícióban maradhat" – mondta a Magyar Helsinki Bizottság jogásza.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Farkas Erikával
2023. december 13., szerda 18:16
Riporter: Selmeci János