„Klubrádió
Esti gyors

Akarja-e ön, hogy uniós pénzt kapjon a "diktatúra"? – Selmeci János jegyzete  

10/11/2023 18:03

| Szerző: Selmeci János

Ha jön a pénz sem leszünk "szép nyugati típusú" jogállam, meg ha nem jön akkor sem, az Orbán rendszer közjogi szempontból már évek óta készen van, névadóját leváltani nem Ursula Von Der Leyen fogja, az Európai Unió tagállamai későn vették észre, hogy milyen rendszert finanszíroznak.

2023. november 10. Esti gyors-részlet (2023.11.10. Selmeci János jegyzete)
03:20
00:00

Tegye mindenki a szívére a kezét, képzelje maga elé Orbán Viktort, Tiborcz Istvánt, Mészáros Lőrincet, aztán mondja meg magának őszintén, meg írja meg persze kommentben nekem is, hogy szuper mérföldkövek ide, igazságügyi reform oda, akarja-e, hogy ez a kormány valaha is hozzájusson akár egy eurónyi uniós forráshoz is?

Ha a válasz nem, akkor képzeljen most maga elé egy hatalmas költségvetési hiányt (erős képzelőerővel rendelkezők előnyben), dráguló rezsit, soha fel nem újított parkokat, munka nélkül maradt vidékieket, akiknek a falujukban nem épül semmi, ami pedig valaha épült az szétesik, elrohad, ránézni is rossz, képzeljen el uniós forrás nélkül maradt felújítatlan bölcsődéket, a fizetésemelést soha meg nem kapó tanárokat, külföldre költöző gyerekeket és unokákat, a "nekünk igenis járó" uniós források híján Huxit mellett kampányoló kormányt, és írja meg kommentben újra, hogy akkor tényleg ne kapjon Magyarország (és az Orbán kormány) egyetlen forintnyi eurót se?

Ha az eredeti válasza is igen volt, akkor felmerül a kérdés, hogy na de mikor kapjon Orbán Viktor pénzt az európai adófizetőktől? A Kúria elnökének kinevezési szabályainak módosítása, meg a laikusok számára értelmezhetetlen Országos Bírói Tanács jogköreinek erősítése elegendő ahhoz, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok pecsétet adjanak arra, hogy Magyarország eléggé jogállam ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc újabb eurómilliókat kereshessen a közbeszerzéseken? Mert ma már bizony a legtöbb közbeszerzést akkor is ő nyerné meg, ha azokat legtisztességesebben, a lehető legnagyobb versenyben írnák ki.

Talán felejtse el az unió a melegek jogainak korlátozását, a könyvek befóliázását, a visszamenőleges jogalkotást, az alkotmánybíróság szétverését, a rendeleti kormányzást csak azért, mert az amúgy is csak pár éve létező egyetemi alapítványok kuratóriumaiban fideszes politikusok helyett ismeretlen fideszesek lesznek, vagy esetleg vissza is adják az egyetemeket a fideszes minisztériumnak?

Na ugye, hogy Orbán alatt itt sosem lesz jogállam, és akkor pénz se jöjjön az autokrácia fenntartására, csapjon oda az Unió, mondhatnánk, csak hát ugye azt ígérték, hogy mérföldkövek lesznek, meg horizontális feljogosító feltételek, amiket ha a kormány teljesít, akkor jönni fog a pénz dögivel, nem arról volt is szó, hogy a Fidesznek meg kell szűnnie Fidesznek lenni, Orbán Viktor pedig ezután csak MLSZ elnök lehet. Azt meg csak nem akarjuk mi demokraták, ugye nem akarjuk, hogy a magyar jogállamiságért oroszlánként küzdő Európai Bizottság a saját szabályait se tartsa be?

Szóval ha jön a pénz sem leszünk "szép nyugati típusú" jogállam, meg ha nem jön akkor sem, az Orbán rendszer közjogi szempontból már évek óta készen van, névadóját leváltani nem Ursula Von Der Leyen fogja, az Európai Unió tagállamai későn vették észre, hogy milyen rendszert finanszíroznak  Hogy picit jobb hely lesz-e az ország ettől a szappanoperáról nem tudom, hogy kinek lenne jó ha a magyar gyerekek nem mehetnének ösztöndíjjal tanulni azt sem tudom, hogy mi a megoldás, sem tudom.

Önök tudják? Jöjjön az az uniós pénz vagy ne jöjjön?

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2023. november 10-i adásában hangzott el.