„Támogassa
A lényeg

A bírák korlátozására is kíváncsi az EB Magyarországon

7/11/2023 09:43

| Szerző: Klubrádió

Még a kormány e kérdésekre adott kedvező válasza sem biztosítja a pénzek azonnali folyósítását.

Az Európai Bizottság két kérdést tett fel a kormánynak az igazságszolgáltatási reformról abban a levélben, amelyet a múlt héten küldött el Budapestre, és ami miatt tovább csúszik az uniós pénzek kifizetése – értesült a Szabad Európa és a Népszava.

A hvg.hu összesítéséből kiderül, hogy az egyik a Kúria ügyelosztási rendjében a külső politikai beavatkozás lehetőségének kizárása. A bizottság már régóta sürgeti Magyarországot, hogy elektronikusan, egy algoritmussal osszák szét a bírák között a bírósági ügyeket. A magyar kormány azonban erre eddig nem adott százszázalékos garanciát, aminek a bizottság szerint az a következménye, hogy továbbra is bele lehet nyúlni manuálisan az ügyek kiosztásába a Kúriánál.

A másik kérdés a magyar bíróságoknak arra a jogára vonatkozik, hogy mindenféle korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért. Bár a magyar bírósági reform általában orvosolja ezt a problémát, a bizottság továbbra sincs teljesen meggyőződve arról, hogy a Kúria valóban nem tud minden bíróság esetében beavatkozni a folyamatba.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, korábban is kérdéseket tett fel a bizottság a magyar jogállamisággal kapcsolatban, melyekkel arról érdeklődtek, Budapest hogyan hajtja végre a kohéziós támogatások nagy részének elfogadásához szükséges elfogadott törvényeket.