„Támogassa
A lényeg

Navracsics szerint az EU költségvetési biztosa démonokkal viaskodik

9/11/2023 21:02

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány minden kérést teljesít, amit az Európai Bizottság megfogalmaz felé, az uniós testületen múlik a megállapodás, a költségvetési biztos pedig démonokkal küzd – fogalmazott Navracsics Tibor. A tárcavezető azt is mondta: 2027. december 31-ig tart a pénzügyi időszak, addig bármikor jöhetnek az EU-s pénzek.

A területfejlesztési minisztert az RTL kérdezte csütörtökön Johannes Hahn és uniós biztostársa, Nicolas Schmit néhány nappal korábbi európai parlamenti beszámolójáról a magyar EU-pénzek ügyében. Navracsics Tibor szerint az uniós biztosok még azt is tagadták, hogy tárgyalások zajlanak, holott „másfél éve folyamatosan tárgyalunk”, és a folyamatban ők is részt vesznek. (Johannes Hahn arról beszélt, hogy az egyeztetéseken nem tárgyalnak a jogállamiságról, azaz nem engednek belőle, hanem pontosításokat kérnek a befagyasztott források kifizetéséért cserébe vállalt reformokról – írja a Telex.)

A magyar kormány Navracsics Tibor szerint minden megfogalmazott kérést teljesít, például májusban és tavaly novemberben is elfogadtak egy-egy törvénycsomagot. „Más kérdés, hogy utólag nekik még eszükbe jut dolog” – fűzte hozzá. A miniszter állította, hogy már olyan szövegen is módosítani kellett, amit előtte leegyeztettek.

Navracsics Tibort arról a levélről is kérdezték, amelyet az uniós testület múlt héten küldött a kormánynak az igazságügyi reformról. Akár nagyjából 13 milliárd euró szabadulna fel már csak azzal, ha ezt a négy feltételből álló csomagot el tudná fogadtatni a kormány.

A miniszter elismerte a Népszava és a Szabad Európa értesülését arról, hogy a levél két kérdést tartalmazott. A „fogyó számukból arra is következtethetünk, hogy vagy fárad már az Európai Bizottság, vagy nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz” – utalt arra, hogy ez már a második ilyen dokumentum, az elsőben pedig még kilenc kérdés volt.

Navracsics Tibor részben megerősítette a Szabad Európa értesülését, amely szerint az uniós testület a bírósági ügyelosztási rendszerről és arról érdeklődött, hogy a magyar bíróságok hogyan fordulhatnak előzetes döntéshozatalért az Európai Bírósághoz. Navracsics Tibor csak előbbiről beszélt, de úgy vélte, hogy „abszolút technikai kérdésekről van szó”, amelyeket eleve nem is a kormánynak kellett volna címezni.

„Johannes Hahn démonokkal viaskodik” – fogalmazott a területfejlesztési miniszter arra reagálva, hogy a költségvetési biztos kijelentette: nem lehet őket megzsarolni. Sajtóértesülések alapján az Európai Bizottság abban bízva engedné át az igazságügyi csomagot, hogy cserébe a magyar kormány nem vétózza a hétéves uniós költségvetés emelését, de ezt az uniós testület rögtön igyekezett cáfolni, amit az EP-ben Johannes Hahn is elismételt.

Navracsics Tibor szerint az Európai Bizottságon múlik, hogy mikor érkeznek a befagyott uniós támogatások. Előre úgy fogalmazott: „2027. december 31-ig tart a pénzügyi időszak, addig bármikor jöhetnek a pénzek”. „Azon vagyunk, hogy idén megteremtsük a feltételeit, hogy az uniós források akadálytalanul jöjjenek” – mondta második nekifutásra arra utalva, hogy nem csak a jogállamisági csomag négy feltételét igyekeznek kipipáltatni.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)