„Klubrádió
A lényeg

EUrologus: tovább késnek a magyar uniós pénzek

3/11/2023 20:40

| Szerző: Klubrádió

Még mindig nem világos az Európai Bizottság számára a magyar igazságügyi reform minden részlete, vagyis tovább magyarázhatja a magyar kormány a bizonyítványt Brüsszelben. A Bizottság a reform részleteinek tisztázására szólított fel, márpedig ez a források felszabadításának feltétele.

November 1-jén két uniós biztos, az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit küldött levelet a magyar hatóságoknak, hogy további felvilágosítást kérjenek az igazságügyi reform “bizonyos elemeiről”.

Erről Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő tájékoztatta az EUrologust. Ennek azért van jelentősége, mert ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz. Ez a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ.

Magyarország július 18-án tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy elvégezte az igazságügyi függetlenségének megerősítésével kapcsolatos jogalkotási és igazgatási feladatokat és ezzel párhuzamosan 202 millió euró kifizetését kérte a brüsszeli testülettől. A szabályok értelmében a Bizottságnak három hónapja van a teljesítések értékelésére, majd ha ez pozitív, újabb két hónapon belül kell a számlákat kifizetni. Vagyis elvileg október 18-án telt volna le az eredeti határidő, azonban a Bizottság szeptember 26-án kérdéseket tett fel a magyar kormánynak a reformmal kapcsolatban, amelyre október 19-én érkezett meg a válasz - ezen idő alatt a határidő számítását felfüggesztették.

„Ez a legutóbbi kérés ismét megszakította a Bizottság három hónapos határidejét, hogy döntést hozzon Magyarország önértékeléséről. A Bizottság legutóbbi kérésére Magyarországtól kapott válaszok kézhezvételét követően a Bizottságra vonatkozó határidő tovább folytatódik” – mondta Stefan de Keersmaecker szóvivő. Ha a magyar kormány ismét több mint három hetet szán a válaszadásra, akkor az Európai Bizottság december elején hozhat döntést.

Október 19-én, vagyis egy nappal az első körös magyar válaszok beadása után Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy november végére szeretné a kormány lezárni az egyeztetéseket.