„Támogassa
Reggeli gyors

Ligeti: A GRECO-jelentést figyelmen kívül hagyja a kormány

16/06/2023 09:53

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagy különbség a GRECO és az Európai Bizottság között, hogy utóbbi, pénzben mérhető büntetést helyezhet kilátásba, ha egy ország nem teljesíti elvárásait, van kényszerítő ereje. Előbbi elvárásai ezzel szemben puhák – mondta Ligeti Miklós.

2023. június 16. Reggeli gyors - részlet 23.06.16. Ligeti Miklós
13:26
00:00

Huszonkilenc ajánlást tesz az Orbán-kormánynak a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO), amely éves jelentésében számot ad arról is, mennyire hatékony a korrupció megelőzése a legfelső állami vezetők körében – írta meg a Népszava.

"Nagy különbség a GRECO és az Európai Bizottság mechanizmusa között, hogy utóbbi, ha úgy ítéli meg, pénzben mérhető fenyegetést, vagy büntetést helyezhet kilátásba, ha egy ország nem teljesíti elvárásait, van kényszerítő ereje. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács csoportjának elvárásai ezzel szemben puhák" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint az ajánlások közül több olyan is van, amelyeket biztosan nem fog teljesíteni a kormány.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatása a Kapisztrán t?
 
Orbán Viktor, Pintér Sándor és Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
 

Azzal kapcsolatban például, hogy a GRECO javasolja, hogy az országos rendőrfőkapitányt és az NVSZ főigazgatóját érdemeken alapuló, átlátható pályázati eljárás révén válasszák és nevezzék ki, Ligeti Boross Pétert idézte, aki 1990-1993 között volt belügyminiszter. Boross azt mondta, politikai felelősségét abban látja, hogy vállalja a döntéssel járó felelősséget, hogy kiválasztja azokat, akik a rendőrséget vezetik megyei és állami szinteken egyaránt. Ezt az álláspontot Ligeti szerint nem fogja feladni a mindenkori államvezetés – ahogy az elmúlt harminc évben sem tették meg.

Megjegyezte, a GRECO hagyományosan a jogszabályokat vizsgálja, a Velencei Bizottsággal működik együtt. ilyenkor szakmai interjúkat is készítenek, és civil szervezetekkel is tárgyalnak. Ligeti felidézte, a más szervezetek mellett a Transparency is részt vett egy ilyen szakértői beszélgetsen. Ezeket a a zabályok szerint kötelezően a kormányzati partner szervezi meg, így Belügyminisztérium épületében került sor rá. Azonban a kikötés az, hogy ilyenkor kormányzati szereplők nem lehetnek jelen. "Ez ebben az esetben megcsorbult egy kicsit, mert a Transparency-n és a K-monitoron kívúl jelen volt az Alapjogokért, a Nézőpont Intézet és a CÖF is" – idézte fel.

Ezek alapján összességében úgy látja Ligeti, hogy a mostani GRECO-jelentést – a korábbiakhoz hasonlóan – figyelmen kívül hagyja majd a kormány.

A telejs beszélgetést a fenti ejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.06.16., péntek 7:41
Riporter: pálinkás Szüts Róbert