„Klubrádió
Esti gyors

Ligeti: Nem mond igazat a külügy a lélegeztetőgépekről, vissza kellene követelni a 180 milliárdot

7/06/2023 20:01

| Szerző: Klubrádió

A külügy valótlant állít, amikor azt mondja, hogy megsemmisítették a másfél évvel korábban kötött gyanús, 180 milliárd forintos malajziai lélegeztetőgép-beszerzés iratainak egy részét – mondta a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Ligeti Miklós szerint vissza kellene követelni ezt a pénzt, amit "ki tudja, miért" Hongkongba és Szingapúrba utalgatott a külügy.

2023. június 07. Esti gyors / részlet, Ligeti Miklós (23.06.07.)
07:23
00:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban az emlékezetes lélegeztetőgép-biznisszel kapcsolatban azt mondta, nincs tudomása arról, hogy ledarálták a dokumentumokat, és nem rendelt el ilyet. Mindenesetre hiányoznak, és azt ígérte, utánanéz.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az Esti gyorsban úgy fogalmazott: igazából örömmel vette ezt a minisztériumi mondatot, hiszen több éves küzdelmüket igazolja. Ligeti meggyőződése, hogy amikor azt állította a minisztérium, hogy lezúzták a 180 milliárd forintos maláj lélegeztetőgép-biznisz átláthatósági iratait, akkor nem mondott igazat, tehát hazudott. Úgy véli, vagy nem is voltak ilyen iratok, vagy hiányosak, nem igazolják az átláthatóságot, ezért akarják elkerülni azok kiadását. Ezt egyelőre nem tudja tényekkel alátámasztani, de most, hogy a külügyi tárca vezetője ilyen kijelentést tett, alkalmuk lesz hozzá fordulni, hogy tájékoztassa őket a beígért vizsgálatról.

A túlárazással és a használhatósággal kapcsolatban is felmerültek kérdések, de Ligeti szerint ők az ügyet nem ezeken keresztül tudják megfogni közérdekű adatok megismerésével. Hangsúlyozta, nagyon gyanúsak a beszállítási körülmények: kínai lélegeztetőgépek egy maláj cégen keresztül 180 milliárd forint, az ellenérték nem a beszállítóhoz köthető szervezetekhez vagy személyekhez Hongkongba, Szingapúrba kerül. Furcsa három- vagy négyszögű biznisz volt, nincs magyarázat arra, hogy miért csinálták így. Ha tudnák igazolni, hogy ezek a cégek nem teljesítették az átláthatóság követelményeit, vagy azt, hogy a magyar kormány erről nem is győződött meg a 180 milliárd kifizetésekor, akkor ki lehetne mondani, hogy jogszabálysértőek, tehát semmisek a szerződések. Ez esetben megtámadhatnák őket a bíróságon és visszajárna a magyar államnak, az adófizetőknek a 180 milliárd.

A kormány pedig nyilván kapar, hogy ezt elkerülje. Példaként említette, hogy a szerződéskötés után három hónappal úgy módosították az államháztartási törvényt, hogy az a szerződés, amit a kormány köt, „átlátható és kész”. De ez a szerződések megkötéséhez képest későbbi módosítás – ismételte meg –, akkor még volt tételes átvilágítás követelménye.

„Nagy valószínűséggel tudom állítani, meg vagyok győződve róla” – fogalmazott –, hogy a kormány mulasztott ebben a témában Ligeti Miklós közölte: vissza kellene követelni azt a 180 milliárdot, amit „ki tudja, miért” Hongkongba és Szingapúrba utalgattak a külügyből. Az nem derül ki, hogy pontosan ki volt a számlák végső kedvezményezettje. Annyi derült ki, hogy nem a maláj beszállítóhoz, a GR Technologieshoz köthetők.

Jelezte: a külügy nem igazolta hitelt érdemlően, hogy megsemmisültek az említett iratok, de ha tényleg ez történt, akkor megsértették a levéltári törvényt, de ettől viszont még „valószínűleg tudnak aludni”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. június 7., szerda 18:25
Műsorvezető: Szénási Sándor