„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó nem tudja, mi történt a lélegeztetőgép-biznisz hivatalos irataival

7/06/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kérdezte Rónai Egon az ATV és az Index közös, Konkrétan című műsorában, ennek alkalmával szó esett például az akkumulátorgyárakról, lélegeztetőgép-bizniszről, az Európai Unióhoz való viszonyról, az orosz-ukrán háborúról és a korrupcióról is. Az adásról a Népszava számolt be.

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban azt hozta fel, hogy ő maga 5 kilométerre lakik légvonalban a gödi akkumulátorgyártól, továbbá Győrben nevelkedett akkor, amikor az Audi autógyárát elkezdték építeni, ezért megérti, hogy az emberek féltik a mikrokörnyezetüket, azt viszont „nem tartja tisztességesnek”, hogy az ellenzéki pártok az ezzel kapcsolatos jogos félelmekből igyekeznek politikai hasznot húzni. Rónai Egon visszakérdezett a szankciós bombás plakátokra, Szijjártó azt viszont nem érezte tisztességtelennek. Azzal is érvelt, hogy az akkumulátorgyáraknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük (az más kérdés, hogy megfelelnek-e).

Megkérdezték Szijjártó Pétert arról a Transparency International Magyarország nyomán szintén a Népszava által ismertetett ügyről is, amely szerint a minisztériuma már 2021 novemberében megsemmisítette a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, így a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is. Szijjártó Péter meglepetten széttárta a karját: „Hát, erről megmondom őszintén fogalmam sincs. (...) Nem tudok róla, én biztosan nem adtam ilyen utasítást.”

Azt ígérte, hogy utánanéz majd, állítása szerint nem tudja, mi ennek az oka. Amiatt viszont sajnálkozásának adott hangot, hogy „bírálták meg bántották" a kormányt a lélegeztetőgép-beszerzések miatt, szerinte annyi történt, hogy mivel senkinek nem volt előzetes forgatókönyve a koronavírussal szembeni védekezésre, mindenki gyorsan próbálta elemezni a helyzetet, és egy matematikai modell alapján igyekeztek annyi gépet beszerezni, amennyi szerintük szükséges lehet.

A műsorvezetői felvetésre, hogy 7000 maláj lélegeztetőgép hasznavehetetlen vasdarabnak bizonyult, a miniszter ismét úgy válaszolt, hogy nem tudja, miről beszélnek, de azt nem gondolja, hogy át lett volna verve a kormány, azzal magyarázta a történteket, hogy nem normál piaci, hanem vadnyugati állapotok uralkodtak akkor, hiszen még orvosi kesztyűt is közelharcok árán lehetett venni. Visszakérdezésre azt ismét megígérte, hogy utánanéz az eltűnt papíroknak.

Szijjártó azt mondta, hogy Magyarország uniós tagsága a gazdasági helyzetünkből adódóan sem kérdés és a komolyan vehető politikai erők közül ezt eddig nem is kérdőjelezte meg soha senki (Bencsik András kormánypárti megmondóember a napokban a Hír TV-n szörnyetegezte az uniót és feltette a kérdést, hogy "nem kéne lassan felkészülnünk az Európai Unió utáni életre? – a szerk.) Szerinte az országnak azért van sokkal több vitája az EU-val mint a keleti despotákkal, mert előbbivel sokkal intenzívebbek az integrációs kapcsolatok, így több vitás kérdés merül fel. Szerinte a helyzet szerinte jobb, mint amilyennek látszik, az EU-nak pedig nem jogi, hanem politikai problémái vannak az Orbán-kormánnyal.

Az interjúban szóba került a V4-ekkel megromlott viszony is. Szijjártó Péter szerint kétségtelen, hogy „máshogy közelítik meg” az orosz-ukrán háború kérdését, de ettől még a visegrádi csoport más kérdésekben együtt tud működni. Azt elismerte, hogy a V4 „nem most éli a legjobb időszakát”, de a praktikus ügyekben továbbra is jól tudnak együttműködni.