„Klubrádió
Reggeli gyors

Lesz Covid-útlevél? Már ma kiderülhet

21/01/2021 12:01

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Európai Tanácsban az oltási igazolás bevezetéséről is tárgyalnak. Két fontos része van a bevezetésnek: a diszkrimináció elkerülése és az egységesítés.

2021. január 21. Reggeli gyors - részlet 21.01.21. Ujhelyi István
08:59
00:00

Egyelőre több a kérdés és az aggodalom a Covid-útlevéllel kapcsolatban, mint a válasz. Egyrészt felmerül a diszkrimináció kérdése: mi van azzal, aki nem akarja beoltatni magát, vagy valamilyen betegség miatt nem tudja, nem teheti meg. A másik nagy kérdés, hogy ki és hogyan szabályozza egy oltási igazolás kiadását, milyen vakcinára szóljon, és hogy fogadják el egymásét az uniós tagállamok. Például: Magyarországon oltani fognak orosz és kínai vakcinával, amelyek használatára az Európai Gyógyszerügynökség nem adott engedélyt, legalábbis még nem. Akkor az erről szóló magyar igazolást például az osztrák hatóságok elfogadják? Nem kellene úgy járni, mint tavasszal, amikor a különböző országok össze-vissza zárták le és nyitották meg a határaikat, mert nem volt egységes szabályozás, vagy álláspont. Így nyilatkozott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki a turisztikával foglalkozó bizottság alelnöke.

Az Covid-útlevelet véleménye szerint akkor lehet bevezetni, ha azt tényleg egy egységes szabályozás alapján adják ki, és az egész Unióban egységesen elfogadják. Ez persze a turisztikai ipart érinti a leginkább, de más területeket is, például a kereskedelmet, ezen belül a szállítást, a kamionsofőröket, vagy épp a külföldi tanulást is. Ujhelyi István szerint egy ilyen oltást, illetve védettséget igazoló okmány kiadásának az is feltétele lenne, hogy legyen elegendő oltóanyag. Vagyis valaki ne amiatt szenvedjen hátrányt, ne azért korlátozzák a szabad mozgását, mert kevés a vakcina és még nem került rá sor.

A magyar kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter azt hangoztatta, hogy megvárják a döntést, ami az uniós csúcsértekezleten születik. Nem felejtette el hozzátenni, hogy az EU igazán siethetne már.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors – részlet
2021.01.21. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre