„Klubrádió
Reggeli gyors

"Mások folytatják a mentést, de kimerültek a kezdő mentőcsapatok"

13/02/2023 16:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nincs annál nyomasztóbb, mint amikor elérhető közelségbe jutunk a mentés során egy családhoz és azért kell megállnunk, mert kifogytunk az üzemanyagból – mondta Vincellér Tibor. A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsoportjának tagja beszélt a mentési munkálatokról és a nehézségekről is, amelyekkel a földrengés sújtotta török városban szembesültek.

2023. február 13. Reggeli gyors - részlet 23.02.13. Vincellér Tibor
09:05
00:00

Vasárnap érkezett haza Törökországból a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport az egészségügyi szakemberekkel együtt összesen 18-an, 8 keresőkutyával 5 nap alatt 7 embert mentettek ki a romok alól.

Ez azt is jelenti, hogy drasztikusan csökkent az esély, hogy további túlélőket találnak.

Török-szíriai földrengés - Megérkezett a Baptista Szeretet
 
Megérkezett a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata Törökországból
 
 Fotó: Lakatos Péter/MTI
 

"Egyfelől lelkileg nagyon megterhelő, másfelől a mentőcsoportok tagjai fizikailag is kifáradtak" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Vincellér Tibor, mentőkutyavezető, a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsoportjának tagja. Hozzátette, más magyar mentőcsapatok is elindultak hazafelé. Ettől nem ért véget a kutatás, más csapatok érkeznek és váltják a most távozókat.

A mentés nehézégeivel kapcsolatban elmondta, nem elsősorban a betonpor nehezítette, amely betonfelületek nagyerejű ütközése során keletkezik, hanem a nagyon vastag betonfelületek. Előbbi idővel magától is leülepszik, mentés során pedig víz locsolásával gyorsítják meg a folyamatot.

A mentőkutyák feladata, összetettebb, mint megmutatni, hol lehet túlélő. Azt is meg kell mutatnia, honnan érdemes a "vágási munkálatokat megkezdeni, hogy a lehető leggyorsabban kiszabadítsák a romok alá szorult embereket. "Mentés során az idő a legfontosabb faktor" – tette hozzá.

Legnyomasztóbb emlékeként azt az esetet emelte ki, amikor egy családot, akikhez már elérhető közelségbe férkőztek, a romok alatt kellett hagyniuk éjszakára, mert – bár a török hatóságok minden segítséget igyekeztek megadni – kifogytak az üzemanyagból. "Azt az éjszakát senkinek nem kívánom, hogy átélje" – mondta Vincellér.  Végül másnap megérkezett a az utánpótlás, így az apát gyermekeivel ki tudták emelni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Vincellér Tiborral
2023.02.13., hétfő 7:19
Riporter: Szénási Sándor