„Klubrádió
A lényeg

Már 24 ezer felett a földrengés áldozatainak száma

11/02/2023 10:28

| Szerző: Klubrádió

Meghaladta a 24 ezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma szombatra, csak Törökországban 20,665-en haltak meg a katasztrófa miatt, és 80 ezerre becsülik a sérültek számát, írja a CNN. A helyi és nemzetközi mentőcsapatok folyamatosan kutatnak a túlélők után, de versenyt futnak az idővel. A katasztrófa térségében 1891 utórezgést mértek hétfő óta.

A Reuters arról posztolt a Twitteren, hogy a mentőcsapatok több gyereket is kimentettek a romok alól, köztük egy tíznapos csecsemőt és édesanyját is. Közben Recep Tayyip Erdogan török elnök azt is mondta, hogy szerinte a hatóságoknak gyorsabban kellett volna reagálniuk a földrengésre.

Magyarországról hét mentőcsapat van kint, a Budapest Mentőszervezet csapata arról posztolt a Facebookon, hogy nyolcméteres alagutat fúrtak a törmelékeken, hogy kimenthessenek egy 17 éves lányt a törökországi Kahramanmarasban.

A segélyszervezetek munkatársai szerint Szíriában még súlyosabb a helyzet, mint Törökországban, ott ugyanis közel öt és fél millió ember válhat hajléktalanná. Mivel a háború sújtotta ország már így is több mint 10 éve tartó konfliktus hatásaival küzd, a segélyszervezetek munkatársai szerint a helyreállítási műveletek Szíriában valószínűleg sokkal tovább tartanak majd, mint Törökországban, írja a SkyNews.

(via Telex, címlapi kép: MTI/EPA/Deniz Tekin)