„Klubrádió
Megbeszéljük...

Leköszönő Mazsihisz-elnök: Csorbulhat a szervezet érdekérvényesítő képessége, ha a hatalomhoz hű elnököt választanak meg

8/05/2023 18:31

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Heisler András szerint a kormány teljesen asszimetrikusan kezeli a két jelentősebb zsidó szervezetet. Míg az EMIH a NER részeként működik, addig a Mazsihiszt negligálja a hatalom. A Mazsihisz leköszönő elnöke a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy az általa képviselt zsidó közösség attól fél, az EMIH következő lépése a magyar neológ közösség bekebelezése lesz.

2023. május 08. Megbeszéljük-részlet (2023.05.08.) Heisler András
13:29
00:00

"Ma a zsinagógáinkban félelem uralkodik" – írta Heisler András, a Mazsihisz leköszönő elnöke vasárnap egy Facebook-bejegyzésben. Heisler a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, hogy egyrészt a közélet aggasztó jelzései – például Budaházy szabadon bocsátása – miatt éreznek félelmet. Másrészt pedig az, ahogy a kormány kezeli a zsidóságot. Az EMIH "megkap minden lehetőséget, esetenként teljesen indokolatlanul ingatlanokat, alumíniumkohót, vágóhidat, kormánytámogatást, vissza nem térítendő kölcsönt" – fogalmazott Heisler. A Mazsihisz viszont, ami a magyar zsidóság nagyobb részét képviselő, mindeközben negligálva van, tette hozzá.

Csütörtöki hír, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) központját, a Kazinczy utcai zsinagógát rendőri támogatással nyittatta ki az a Keszler Gábor, akit februárban egy vallási bírósági végzéssel betiltott közgyűlésen választottak meg elnöknek. A Kazinczy utcai zsinagóga és az azt körülvevő épülettömb bejáratát a hitközség régi vezetése lakatolta le, amikor kiderült, hogy kormányszinten a furcsa körülmények között megválasztott, és a Köves Slomó által irányított a chabad lubavicsi identitású EMIH-hez kötődő új elnököt nyilvánították a hitközség legitim vezetőjének. Ezt követően csütörtökön hosszas vita után jegyzőkönyvbe vették, hogy Deutsch Róbert és a MAOIH régi vezetése addig nem hajlandó átadni az ingatlanokat, amíg az elnökség sorsával kapcsolatban független bírósági döntés nem születik. A jegyzőkönyv aláírását követően mindenki elhagyta az épületet, és újra lezárták a főkaput. Deutsch elmondása szerint azonban a rivális csapat az éjszaka folyamán visszament, és elfoglalta a teljes épülettömböt, őt és munkatársait pedig péntek reggel már nem engedték be a hitközségi irodákba – közölte a Mazsihisz.

A Chábád Lubavics mozgalom a zsidóság népszerűsítését tekinti legfőbb feladatának, és azt hirdeti, hogy az ortodox hagyományok és az autentikus vallási elvek megtartása mellett a modern világ minden eszközét meg kell ragadni a haszid filozófia és a zsidó vallás évszázados és évezredes tanításainak megismertetésére. Napjainkban fő céljuk a vallástól és a zsidó közösségektől eltávolodott zsidók bevonása a közösségi életbe. Mindemellett a Chábád azt hirdeti, hogy a zsidóknak ideje szakítani a befelé forduló mentalitással, az úgynevezett "gettószellemmel".

Heisler a hírre reagálva azt mondta, "ez nagyon-nagyon félelmetes jelenség, és most, hogy az ortodoxiát ilyen, hát nem is tudom, minősíthetetlen módon az EMIH megpróbálja bekebelezni és megszüntetni, mindenki úgy érzi, hogy a következő lépés az a neológia lesz, és a neológia pedig az, amelyik a magyar zsidóságot ma reprezentálja, ez okozza a mi félelmünket."

A Mazsihisz elnöke kifejtette, hogy az ortodox közösség rendkívüli módon ragaszkodik a Tórájukhoz, ezért próbálják menteni azokat a Chábád rablása elől. Az ortodox közösség próbálja azokat a szent könyveket elmenekíteni, hogy nehogy elvegyék tőlük. "Engem sírva hívnak fel zsidó emberek, és megköszönik azt a Facebook-bejegyzést, amit megtettem" – mondta Heisler.

"Nekünk nincs más választásunk, egymás felé fordulva a Mindenhatóhoz kell imádkoznunk. Elmenni zsinagógáinkba és a hétköznapokat meg "lemerülni és kibekkelni" – ahogy egykoron Antall József miniszterelnök mondta" – írta Heisler a bejegyzésében. A Klubrádiónak azt mondta, hogy az érdekképviselet kapcsán az elmúlt másfél évben nagyon tudatosan úgy alakították a kommunikációjukat, hogy lágyabb reakciókat adtak egyes ügyekre. "Nem vagy alig reagáltunk gyűlöletkeltő újságírók állami kitüntetésekor. Nem, vagy alig reagáltunk összeesküvés-elméleteket gyártó és propagáló történész lovagkeresztjénél, rasszista zenész kitüntetésénél, vagy egészen furcsa mondatoknál, fajkeveredésnél csak szerényen visszakérdeztünk, hogy segítsen értelmezni nekünk a miniszterelnök úr a mondandóját" – sorolta a példákat Heisler. Hozzátette, mégis rosszabb pozícióba kerültek.

Neológia: Az izraelita vallásfelekezetnek az az ága, amely a szigorúbb ortodox felfogással ellentétben bizonyos engedményeket tett a modern élet követelményeinek.

Olyan dolgokat enged már ma meg az EMIH, amelyekkel nem lesz erejük küzdeni – fogalmazott a Mazsihisz elnöke. Különösen akkor nem lesz esély a szervezet érdekérvényesítő munkájára, ha a vasárnapi elnök- és a tisztségviselői választáson olyan elnök kerül pozícióba, aki túlzottan szervilis a hatalommal – tette hozzá. Bár van esély az ellenkezőjére is, mivel maga a választás egy demokratikus folyamat, de sok olyan jelzés érkezik a közösség tagjai felé, ami közvetve befolyásolja a Mazsihisz választásait – zárta az interjút Heisler.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Heisler Andrással
2023. május 08., hétfő 17:20
Riporter: Bolgár György