„Klubrádió
A lényeg

A Momentum roma képviselője és a Mazsihisz is tiltakozik Dúró Dóra parlamenti Horthy-szobra miatt

30/08/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió

A Mazsihisz és a Momentum is tiltakozott az ellen, hogy a szélsőjobboldali Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra országgyűlési alelnök Horthy-szobrot állított parlamenti dolgozószobájában. Az újabb tiltakozók ezzel csatlakoztak a Raoul Wallenberg Egyesülethez és a DK-hoz, ők már hétfőn kifejezték egyet nem értésüket azzal kapcsolatban, hogy szobrot kapjon Horthy Miklós, akinek kétségtelen a történelmi felelőssége abban, hogy kormányzósága idején jogfosztó törvényeket fogadott el a parlament, majd több mint 430 ezer embert deportáltak, nagyrészt Auschwitzba.

Horthy-szobrot állított kedden a Mi Hazánk az Országházban. A szélsőjobboldali párt Észak-Erdély 82 évvel ezelőtti Magyarországhoz csatolását akarja így ünnepelni. A párt két éve kezdeményezte – sikertelenül –, hogy az 1940-es második bécsi döntés aláírásának napját, augusztus 30-át a magyar országgyűlés nyilvánítsa hivatalos állami ünnepnappá, a "Hazatérés Napjává". A kormányzó szobra  a párt országgyűlési alelnökének, Dúró Dórának az irodájában helyezték el. Az esemény eredetileg az Országház Kék Társalgójában kezdődött volna, de ehhez  a helyszínhez Kövér László házelnök nem járult hozzá, az Országgyűlés Hivatala szerint azonban az már a parlament alelnökének döntésétől függ, miként rendezi be a dolgozószobáját, s ezt a döntést a hivatalnak nem áll módjában korlátozni. A mihazánkosok végül az Országgyűlés sajtótermében tájékoztatták a médiát a szoborállításról. Az eseményen ott volt a Klubrádió tudósítója, Bodnár Barna.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke kijelentette: Magyarországon sem az Országgyűlés hivatali helyiségeiben, sem máshol nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki százezrek tragikus haláláért  felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat. A Mazsihisz honlapján megjelent közleményben arra kérték Kövér László házelnököt, hogy a kormányzat által az antiszemitizmus ellen  meghirdetett zéró tolerancia jegyében, valamint az Alaptörvény szellemében intézkedjen a Horthy-szobor Parlamentből való eltávolításáról.

Schweitzer Gábor jogtudós pedig a Szombat zsidó kulturális folyóiratban írt arról, hogy szerinte a Horthy-szobor elhelyezése a Parlamentben alkotmányellenes. "A Horthy Miklós szobor parlamenti alelnöki irodában történő ünnepélyes elhelyezése – a kormányzó nevével fémjelzett, pusztító világháborúba torkolló korszak antidemokratizmusa, tekintélyelve, antiszemitizmusa, antiszociális jellege, valamint félfeudális maradványai miatt – látványos megcsúfolása lenne a rendszerváltás óta eltelt évtizedek alkotmányos normákba is foglalt demokratikus és jogállami törekvéseinek" – írta Schweitzer Gábor.

Horthy Miklós kormányzása idején több százezer zsidó származásúnak minősített magyar állampolgárt nyilvánítottak törvényileg idegen elemnek, korlátozták továbbtanulási és vállalkozási szándékaikat, majd küldtek haláltáborokba. Aki ma Magyarországon a Horthy-szobrokat állít, az a kirekesztés politikáját akarja normalizálni – írta a Momentum roma képviselője, Lőcsei Lajos a Facebookon. Ő is arra kéri Kövér Lászlót, hogy ne engedélyezze a szobor maradását.

A Raoul Wallenberg Egyesület hétfőn, közleményben tiltakozott. Azt írták: Horthy Miklós kormányzó méltatlan a szoborra, hiszen felelős az értelmetlen hadüzenetekért,a felkészületlen katonák vágóhídra küldéséért és a vidéki zsidóság deportálásáért, valamint az azt megelőző zsidótörvényekért is. "Reméljük, hogy a kétharmados kormányzat – amely éppen most bizonyítja az EU felé demokratikus jogképességét – gátat vet a nemzet egységét aláásó törekvéseknek."

A szoborállítás kapcsán Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció álláspontjaként azt írta, hogy "aki úgy gondolkodik, mint egy náci, aki úgy érvel, mint egy náci, és aki nácibarát államfő előtt tiszteleg, és neki állít emléket, az maga is náci. Hangsúlyozta: náciknak nincs helyük a Parlamentben.

Nem tartja korrektnek a DK frakciószóvivőjének kijelentését a Klubrádió által megkérdezett történész, Ungváry Krisztán, aki azt mondta: nem jelenthető ki, hogy Horthy Miklós náci volt, szelektív antiszemitának, vagy rossz politikusnak azonban lehet nevezni.

Karsai László történész korábban a Klubrádiónak azt mondta: Horthy Miklós történelmi felelőssége kétségtelen a jogfosztó törvényekben, majd 437 ezer ember deportálásában, valamint Magyarország háborús részvételében a nácik oldalán. „Háborús és népellenes bűnökben bűnös.” Karsai szerint Horthyt azért nem állították bíróság elé, mert a háborúban győztes szovjet diktátor, Sztálin politikai érdekből ezt megakadályozta.

(Kiemelt kép: Klubrádió)