„Köszönjük,
Esti gyors

Lehet-e tüntetni a kínai elnök ellen? "Orbán elfelejti, hogy nem mindenki van vele egy véleményen"

10/05/2024 23:42

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy a miniszterelnöknek ez újdonság, de a magyar törvények nem teszik lehetővé, hogy pusztán egy külföldi vezető kedvéért eltakarjanak zászlókat, vegzáljanak tüntetőket, megtiltsanak demonstrációkat – mondta Hegyi Szabolcs, a TASZ gyülekezési jogi szakértője a kínai elnök látogatásához kapcsolódóan.

2024. május 10. Esti gyors / részlet, Hegyi Szabolcs (24.05.10.)
09:04
00:00

Orbán Viktor pénteken a Telexnek összefoglalva gyakorlatilag azt mondta, hogy szerinte a gyülekezési jogot és a vendégjogot kell összehangolni, azaz lehet demonstrálni és fogadni a kínai elnököt, de a kettőt egy helyen nem.

Jogi szempontból van ennek értelme? – kérdeztük Hegyi Szabolcsot, a TASZ gyülekezési jogi szakértőjét az Esti gyorsban. Közölte: így, ahogy a miniszterelnök beszél, nincs sok. A magyar jogszabályok egyértelműen kimondják, hogy a gyülekezési szabadság mindenkit megillet, és hogy ezt mire hivatkozva lehet korlátozni. A vendégjog nemhogy ebben a körben nem szerepel, de nem is jogi terminus; persze érti, hogy mire gondol a miniszterelnök, nyilván egy vendéget tisztelettel kell fogadni, de ez a kormányzat dolga.

Lehet, hogy a miniszterelnöknek ez újdonság – fogalmazott –, de a magyar törvények nem teszik lehetővé, hogy pusztán egy külföldi vezető kedve miatt eltakarjanak zászlókat, vegzáljanak tüntetőket, megtiltsanak gyülekezéseket. Ez nemcsak a kínai elnökre vonatkozik, évtizedes gyakorlat a NER-ben; a török elnök látogatásánál a testőrei fojtották el a személyére irányuló kritkát, Hszi Csin-ping ittlétekor pedig kínai állampolgárok akadályozták az ellentüntetőket, és a magyar hatóságok egyik esetben sem léptek fel. A szakértő szerint ezek mind jogellenes gyakorlatok.

A védett személyek, különösen magas rangú külföldi vendégek biztonságát természetesen garantálni kell, de ez nem lehet indok a szólásszabadság korlátozására. A biztonsági szempontok figyelembe vételével megfelelő távolságot kell tartani, ha valaki demonstrálni akar, de kifejezetten az következik a gyülekezési jogból és az állam, a rendőrség alapjogvédelmi kötelezettségéből, hogy lehessen gyülekezni látó- és halltávolságban – közölte. Ez sem csak a kínai elnökre vonatkozik, hanem bármely demonstrációra: nem lehet tüntetőket és ellentüntetőket összeengedni, de láthatják és hallhatják egymást ellenvéleményük kifejezése közben.

Mint mondta, Orbán Viktor azt felejti el, hogy Magyarország egy demokratikus, plurális állam, ahol nem az az alapértelmezés, hogy mindenki ugyanazon a véleményen van, mint ő. Egy demokráciában az alapeset az, hogy különböző véleményű emberek élnek egymás mellett, akik bizonyos vendégekkel szemben barátságosak, másokkal szemben kritikusak. A gyülekezési jog, az alapjogok pont azt védik, hogy a kormányzati narratívába nem illeszkedő kritikának hangot is lehessen adni. Ennek semmi köze a vendégjoghoz – jelentette ki. Úgy véli: sajnos Orbán Viktor olyan társadalom képét akarja mutatni a kínai elnöknek, mint amilyen a kínai társadalom.

Amikor piros sapkás kínaiak (akik vagy a kínai követség munkatársai, vagy nem azok) akadályozzák például a momentumosokat egy európai uniós zászló kihelyezésében, akkor a rendőrségnek egyértelműen intézkednie kell – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, ez bűncselekmény, a büntető törvénykönyvben szerepel a gyülekezési jog korlátozása. Azaz nem feljelentésre, hanem hivatalból kellene eljárniuk a rendőröknek, állampolgárságtól függetlenül.

Jelezte, Franciaországban is jogellenes gyakorlat, hogy akadályozzák a kínai elnök ellen tüntetőket. Ha egy kormánynak az az érdeke, hogy jó kapcsolatot ápoljon Kínával, az nem jelenti, hogy a végrehajtó hatalom feje felülírhat alapjogokat védő törvényeket. Akit pedig nem engednek kitenni egy zászlót, az fordulhat bírósághoz, és ha ilyen atrocitás éri, a TASZ megpróbál segíteni neki – közölte Hegyi Szabolcs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Tompos Márton/Facebook

Esti gyors
2024. május 10., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János